Carmina Burana – Szeged Contemporary Dance Company

Kasarmikatu 46-48, 00130 Helsinki
Savoy-teatteri

Yli 350 esitystä, 200 000 katsojaa ympäri maailmaa, aplodit ympäri maailmaa!

Yli 350 esitystä, 200 000 katsojaa ympäri maailmaa, aplodit ympäri maailmaa!

”Powerful and epic!” ”a real blast, highly musicial, well paced, totally magical and deeply ritualistic” ”ten-minute standing ovation by the audience of Maison de la Danse” ...

Saamme käsityksen barbaarin muukalaisen rituaalisesta elämästä, joka yrittää etsiä elantoa sivilisaation raunioilta ja taistella selviytymisestä, kohtaamalla pelkonsa, taistelemaan kaikkea kohtalon heille tuomaa vastaan. Kohtalo tuo joskus rakkautta ja iloa, joskus taas surua tai kuolemaa. Tyttö, jonka elämä oli tarkoitettu lyhyeksi, voi tuntea hetken todellista onnellisuutta, kun rakkaus saa hänet unohtamaan kaikki pahat asiat ja saa hänet uskomaan elämään, joka voi olla erilaista, joka voi olla parempaa. Mutta kohtalo on epävakaa ja julma. Hän ei välitä hetken kauneudesta.

Kokemalla pettymyksen, ilon ja pelon voimme oppia paljon itsestämme, omasta kohtalostamme ja mahdollisuuksistamme – omasta ihmisyydestämme. (koreografi Tamás Juronics).

Szeged Contemporary Dance Companyn suosituin esitys CARMINA BURANA, Carl Orffin tunnetuin sävellys

Carl Orffin monumentaalinen, musiikillinen mestariteos herätettiin henkiin vuonna 2000 palkitun Szeged Contemporary Dance Companyn näyttävänä tanssiteatterisovituksena, joka vangitsee elävästi kuvitteellisen barbaariyhteisön yhteiset pelot ja ilot. Se taistelee selviytymisensä ja ihmisyytensä puolesta salaperäisten rituaalien kautta viimeiseen hengenvetoon asti.

Szeged Contemporary Dance Companyn historia

Tanssijat Tamás Juronics ja András Pataki Szeged perustivat Contemporary Dance Companyn vuonna 1993, taustalla Szegedin baletti ja sen kuuluisa koreografi Zoltán Imre.

Nykyaikaiset tanssitekniikat ja teatterin tavoitteet määrittävät yrityksen imagoa ja korostavat ohjelmiston monipuolisuuden merkitystä. Szeged Contemporary Dance Companysta on tullut Unkarin johtava nykytanssin ryhmä, ja se on saavuttanut mainetta ja arvostusta maailmanlaajuisesti. Ryhmän ainutlaatuinen tyyli koostuu sekoituksesta akrobatiaa, modernin tanssin liikkeitä, teatterielementtejä ja voimakkaita visioita, jotka esitetään sekä teknisesti että taiteellisesti korkeatasoisesti.

Szeged Dance Companyn menestys on alkanut 1990-luvulla, ja se jatkuu horjumattomana tähän päivään asti. Näytöksille ovat tyypillisiä tanssijoiden taidokkaat liikkeet, esityksen dramaattinen voima ja filosofinen syvyys, teatterivaikutelmien herkkä käyttö sekä aiheiden täyteläisyys ja väkevä ilmaisu.

Tamás Juronics
Tanssija, Koreografi, Ohjaaja

Tamás Juronics syntyi Tatassa, Unkarissa vuonna 1969. Valmistuttuaan Unkarin tanssitaiteen korkeakoulun kansantanssin tiedekunnasta hän otti vastaan Zoltán Imren kutsun Szegedin balettiin. Hän tanssi päärooleissa merkittävissä teoksissa. Tärkein oli unkarilaisen muusikon Béla Bartókin teos Ihmeellinen mandariini, jonka Juronics oli tehnyt koreografian. Hän aloitti omien koreografioidensa esittelyn vuonna 1991, ja hänestä tuli Szeged Contemporary Dance Companyn taiteellinen johtaja vuonna 1993. Hän oli ensimmäisiä, jotka käyttivät koreografioissaan nykytanssin elementtejä ammattitaitoisten tanssijoiden esittäminä. Juronicsista on kasvanut kansainvälisesti arvostettu mestari, joka on luonut yli 70 koreografiaa. Tarinalinjojen huolellinen yhdistäminen, selkeä, yhtenäinen muodon käyttö ja dramaattinen rakenne tekevät hänen teoksistaan inspiroivia. Näyttävä lavastus, valaistus, efektit ja musiikki ovat myös olennaisia osia hänen teoksissaan. Juronics on saanut useita kansainvälisiä palkintoja, kuten « Best creator" Niveau -palkinto, "Paras esiintyjä" kansainvälinen nykykoreografikilpailu ja Unkarin korkein valtionpalkinto, "Kossuth-prize". Juronics aloitti menestyksekkäästi uransa proosaohjaajana ja hänestä on tullut suosittu koreografi ja musikaalien ja oopperoiden ohjaaja monissa teattereissa. Hän on ohjannut myös Hoffmannin tarinat, Rigoletto, West Side Story, La Traviatan ja monet muut.

Kesto n. 1 h 15 min

Ikäsuositus: 5+