Valokuva Emma Suominen / Suomen kansallisooppera

Denis & Katya

Helsinginkatu 58, 00260 Helsinki
Suomen kansallisooppera ja -baletti

Palkittu nykyooppera saa ensiesityksensä Suomessa.

Palkittu nykyooppera saa ensiesityksensä Suomessa. Denis & Katya kertoo teini-ikäisen parin hätkähdyttävän tositarinan. Traagisesti etenevät tapahtumat saavat pohtimaan, kuinka kerromme tarinoita ja millä tavoin ne saattavat värittyä internetissä.

Vaikuttava teos kantaesitettiin Philadelphian oopperassa syksyllä 2019, ja se on saanut sen jälkeen useita menestyksekkäitä ensi-iltoja ympäri maailman. Teos voitti Fedora Generali Prize for Opera -palkinnon vuonna 2019 ja Ivor Novello Award -palkinnon 2020.

Marraskuussa 2016 Denis Murayov ja Katya Vlasova aloittivat Periscope-verkkosivustolla suoratoiston, joka todisti teini-ikäisen pariskunnan viimeisten päivien karua kohtaloa. Tuntien edetessä Denis ja Katya jatkoivat suoratoistoa, online-katsojien määrä jatkoi kasvuaan ja spekulaatiot internetissä kävivät hurjemmiksi. Oopperan päärooleissa esiintyvät Ville Rusanen ja Mari Palo, ja se esitetään suomeksi.

Suosittelemme oopperaa yli 14-vuotiaille katsojille.

“Brittiläinen säveltäjä Philip Venables ja yhdysvaltalainen libretisti Ted Huffman ovat luoneet ainutlaatuisen teoksen, joka on dramaturgisesti huikea”, kertoo teoksen ohjaaja ja suomentaja Johanna Freundlich. “Se kysyy kiperiäkin kysymyksiä meistä: Mitä ruokimme katseellamme, missä menee voyerismin raja? Miten nähdä toinen ihminen ajoissa? Rankoista teemoistaa huolimatta teoksessa on kuitenkin hienolla tavalla dokumentaristista toteavuutta ja se kunnioittaa henkilöidensä integriteettiä.”