Espan lavan avajaiset – Viitasen Piia | Cellomania | Vimma

Eteläesplanadi 1, 00130 Helsinki
Espan lava

Espan lavan kesäkausi 2023 startataan keskiviikkona 17.5. kolmen upean kokoonpanon voimin.

Espan lavan kesäkausi 2023 startataan keskiviikkona 17.5. kolmen upean kokoonpanon voimin.

17.00 | Viitasen Piia
Viitasen Piia on lauluntekijä Piia Viitasen luotsaama tummanpuhuvaa indiefolkia soittava yhtye, joka on hurmannut neljällä albumillaan niin kriitikot kuin liveyleisönkin, ja tuonut Viitasen maamme uusien tarinankertojien eturiviin.

Syksyllä 2012 julkaistu debyyttialbumi Viitasen Piia keräsi lukuisia loistoarvioita ja sai mainittavasti radiosoittoa, vaikka kyseessä oli omakustanne. Texicalli Recordsin julkaisema toinen albumi Uni onnesta toi yhtyeelle Emma-ehdokkuuden ja paikan Helsingin Sanomien vuoden 2014 parhaiden levyjen joukossa.

Yhtyeen marraskuussa 2016 julkaistu kolmas albumi Laulumaa on jatkanut nousujohteista kulkua, ja kerännyt täydet viisi tähteä niin Helsingin Sanomilta, Keskisuomalaiselta kuin myös Ilkalta ja Pohjalaiselta. MTV.fi valitsi Laulumaan vuoden kotimaiseksi albumiksi.

Syyskuun lopussa 2019 Viitasen Piia julkaisi pitkään odotetun neljännen albuminsa Meidän jälkeemme hiljaisuus (Texicalli Records). Albumi on nostanut Viitasen Suomen lauluntekiöiden-eliittiin.

”Viitasella on harvinainen taito laulaa itsensä suoraan kuulijan syliin ja ihon alle. Hänessä on myös jotain hyvin luonnollista ja pakotonta. Ehkä selitys on siinä, että hän alkoi näppäillä kitaraa ja tehdä omia lauluja vasta muutama vuosi sitten Nepalissa.”
Mari Koppinen, HS

Espan lavan avajaisissa Piia esiintyy soolona.

18.00 | Cellomania
Cellomania on Jaani Helanderin ja Lukas Stasevskijn muodostama selloduo, jonka ensiesiintyminen oli Helsingin Allas Sea Poolin lavalla vuonna 2020. Heidän esikoisalbuminsa Mania Unleashed julkaistiin suoratoistopalveluissa seuraavana vuonna. Albumi sisältää pop- ja rockcovereita, peli- ja elokuvamusiikkia sekä Helanderin ensimmäisen sävellyksen, ”Nocturne”.

Cellomania avasi Pohjoismaiden neuvoston palkintojenjakotilaisuuden Helsingin Musiikkitalossa marraskuussa 2022 Helanderin sävellyksellä ”Festive Anthem”. Esitys televisioitiin kaikissa Pohjoismaissa.

Cellomania julkaisee uuden singlen ”Towards the New Horizon” suoratoistopalveluissa 28. huhtikuuta 2023. Single on Helanderin sävellys, ja se on selloja ja rytmistä elektronista musiikkia yhdistävä yhteistyö Ginette-taiteilija Petteri Mäkiniemen ja elektroartisti Ahvan kanssa.

19.00 | Vimma
Vimman kalevalaisessa taidepopissa ja folk-progessa ikiaikaiset melodiat sekoittuvat nuorten helsinkiläismuusikoiden ajatuksiin hektisestä nykymaailmasta, ilmastokriisistä ja luontosuhteesta, utopioita ja tulevaisuudenkuvia rakentaen.

Vimma vuoroin kutsuu kuulijansa vastustamattomaan keinahteluun, ja välillä pysähtyy aistillisiin suvantoihin ajattelemaan. Vimma iskee jalan alle ja yllyttää imuunsa. Melodiset tarinat kuljettavat kuulijan elokuvallisilta poluilta progressiivisen metsän herkkään hiljaisuuteen. Lyriikassa maalataan mystisiä maisemia maailman reunoilta. Ajattomat aallonpituudet taittuvat säröjen rajapinnoissa sävykkäiksi vuoropuheluiksi mahdottomasta ja mahdollisesta.

Vimma valittiin Vuoden Tulokkaaksi Etnogaalassa 2020.

”Harvoin kuitenkin tulee vastaan näin täydellisesti rakennettua ja soitettua kappaletta”
Nuutti Heiskala, Soundi

”Taiteellista, vaan ei tarpeettoman elitististä. Kantaaottavaa, vaan ei tarpeettoman alleviivaavaa, sillä osaahan jokainen meistä ajatella. Osaahan?”
Mika Roth, desibeli.net

Eeva Rajakangas – laulu, spoken word
Pessi Jouste – viulu
Roope Jokinen – viulu
Kalle Outila – akustinen kitara
Aino Kallio – piano
Santeri Kettu – basso
Aapo Lankinen – rummut