Valokuva IHME Helsinki (c) Ursula Biemann: Forest Mind (2021)

Forest Mind

Kluuvikatu 1, 00100 Helsinki
Finnkino Maxim

Forest Mind -elokuva Tieteiden yössä

Forest Mind -elokuva Tieteiden yössä

 

Tieteiden yönä esitetään sveitsiläisen taiteilija Ursula Biemannin Forest Mind (2021) -videoessee Finnkino Maximissa. Illan aikana Forest Mind esitetään kahteen kertaan, ja esitysten välissä on keskustelu videoteoksen teemoista. Keskustelijoina ovat apulaisprofessori Pirjo Kristiina Virtanen Helsingin yliopistosta ja tutkija Jussi Jylkkä Åbo Akademista. Ohjelman on kuratoinut IHME Helsingin toiminnanjohtaja ja kuraattori Paula Toppila.

Amazonin metsiin sijoittuva Forest Mind tutkii luonnossa olevaa älykkyyttä niin shamanistisiin kuin tieteellisiinkin näkökulmiin perustuen. Alkuperäiskansojen tieto on vahvasti läsnä Forest Mind -teoksessa, sillä Biemann on tehnyt useita vuosia yhteistyötä alkuperäiskansoihin kuuluvan Inga-yhteisön kanssa Kolumbiassa. Heidän perinteiset lääkärinsä ovat pitkään harjoittaneet psykoaktiivisen kasvin herättämiin visioihin pohjaavaa alkuperäistä Ayahuasca-tiedettä. Videoesseessä nämä shamanistiset käytännöt keskustelevat länsimaisen tieteellisen näkökulman ja modernin tieteen, kuten kasvineurobiologian kanssa.

Kolumbian Inga-yhteisöissä tietäminen ei tapahdu vain kaukaa kuvailemalla, nimeämällä ja hyväksikäyttäen vaan mielien ja maailmojen kohtaamisessa. Kun alkuperäiskansojen perinteinen tieto on pitkään kehittynyt vuorovaikutuksessa kasvien ja ympäristön kanssa, ymmärtäen kaiken keskinäisriippuvuuden, länsimainen tiede löysi 1950-luvulla DNA-molekyylistä kaikkien lajien yhteisen elämän yksikön. Taide tekee näkyväksi näiden lähestymistapojen väliset yhteydet.

 

Finnkino Maxim

12.1.2023 klo 18 - 21

 

Vapaa pääsy