Helsinki Klezmer Kapelye

Eteläesplanadi 1, 00130 Helsinki
Espan lava

Klezmer-yhtye Helsinki Klezmer Kapelye on perustettu vuonna 2003 Helsinki Klezmer Festivaalin yhteydessä.

Klezmer-yhtye Helsinki Klezmer Kapelye on perustettu vuonna 2003 Helsinki Klezmer Festivaalin yhteydessä.

Siitä lähtien Helsinki Klezmer Kapelye on esiintynyt säännöllisesti kerran kuukaudessa klezmer-jameissa. Jameissa on kuunneltu musiikkia, laulettu, tanssittu ja jopa kerran vietetty häitäkin. Orkesteri on esiintynyt useissa klezmer-konserteissa, joista tärkein on loppiaiskonsertti Temppeliaukion kirkossa, säännöllisesti jo vuodesta 2005.

HKK on esiintynyt Espan lavalla, Balderin salissa ja ympäri Suomea muun muassa Hämeenlinnassa, Kaustisen festivaalilla ja Tampereella. Esityksien tuottajana on ollut Suomen Klezmer-yhdistys ry. Vuosien varrella muusikot muun muassa Kreikasta, Hollannista, Saksasta, Venäjältä, Ruotsista ja Ranskasta ovat osallistuneet jameihin sekä konsertteihin ja muihin tuotantoihin. Myös asumislupaa odottavat pakolaiset ovat osallistuneet tapahtumiin.

Tämän seurauksena myös Helsinki Klezmer Kapelye on monikulttuurinen ryhmä, joka työskentelee ainakin seitsemällä eri kielellä: suomi, venäjä, englanti, jiddish, ruotsi, heprea ja turkki. Esiintyjien joukossa on maahanmuuttajia mm. Turkista, USA:sta ja Tsetseniasta.

Helsinki Klezmer Kapelye julkaisi ensimmäisen levynsä tämän vuoden keväällä.

Klezmerin juuret ulottuvat yli kahden tuhannen vuoden taakse. Osa moodeista eli sävelasteikoista on peräisin Jerusalemin Toisessa temppelissa lauletuista rukouksista. Klezmer-musiikki on Itä-Euroopan juutalaisten kansanmusiikkia. Se juontaa juurensa keskiajan Eurooppaan, jossa juutalaiset klezmer-muusikot kiersivät soittamassa Itä-Euroopan kulttuuristaan rikkaissa ja elinvoimaisissa juutalaisyhteisöissä.

Klezmer on vauhdikasta tanssimusiikkia, jota on soitettu erilaisissa juhlissa ja häissä. 1800-luvun loppuun mennessä klezmeristä oli tullut pitkälle kehittynyt musiikkityyli, joka keräsi vaikutteita myös juutalaisen kulttuurin ulkopuolelta.