Valokuva Kuvituskuva / Helsingin kaupunki

Idän henkisyys

Kuusisaarenpolku 11, 00340 Helsinki
Villa Gyllenberg

Nykypäivän kiivastahtisen elämän haasteisiin etsitään usein vastauksia joogasta, meditaatiosta, Aasiaan suuntautuvista matkoista

Nykypäivän kiivastahtisen elämän haasteisiin etsitään usein vastauksia joogasta, meditaatiosta, Aasiaan suuntautuvista matkoista sekä Buddhan kuvilla sisustetuista kodeista. Näyttely luo taide- ja kulttuurihistoriallisen katsauksen näihin ’idän henkisyyttä ’ koskeviin mielikuviin 1800-luvun lopulta 1990-luvulle.

Idän uskonnot ovat innoittaneet taiteilijoita keräilemään, matkustamaan, hiljentymään ja etsimään uudenlaisia näkökulmia niin taiteen tekemiseen kuin oman henkisyyden harjoittamiseen. Ilmiötä ovat nostaneet pinnalle muun muassa esoteeriset virtaukset, 1900-luvun alkupuolen tanssi- ja teatteritaide sekä vastakulttuurinen liikehdintä (mm. hippiliike). Miten suomalaiset taiteilijat ovat hyödyntäneet buddhalaisuuteen, hindulaisuuteen ja islamiin liittyviä opetuksia ja kuvastoja taiteessaan?

Näyttely nostaa esiin kiinnostavia teoksia, kiehtovia elämäntarinoita ja esineitä, joissa mielikuvat idän henkisyydestä ovat saaneet elää suomalaisessa taiteessa ja kulttuurissa. Kuvataiteen ohella näyttelyssä on esillä muun muassa lumoavia kuvituksia, historiallista valokuva-aineistoa sekä muun muassa C. G. Mannerheimin ja Akseli Gallen-Kallelan keräämää uskonnollista esineistöä.

 

Villa Gyllenberg

 26.4.–13.8.2023

Ke, la & su klo 12-17

 

Sisäänpääsy 10/12€, alle 18-v. ja yli 75-v. ilmaiseksi