IndiEspa: Aili Järvelä trio | Lyyti

Eteläesplanadi 1, 00130 Helsinki
Espan lava

IndiEspa tuo Espan lavalle musiikkia valtavirran varsilta.

IndiEspa tuo Espan lavalle musiikkia valtavirran varsilta.

17.00 | Aili Järvelä trio
Aili Järvelä on monipuolinen, alati useista genreistä inspiroituva muusikko ja musiikintekijä. Kaustislaislähtöinen Järvelä tunnetaan laulajana, lauluntekijänä, säveltäjänä, sovittajana, viulistina, tuottajana, Järvelän pelimannina, sekä freelance-muusikkona useista eri yhtyeistä ja yhteyksistä. Ennen kaikkea hänet tunnetaan sielukkaana ja aitona tulkitsijana.

Tällä hetkellä Järvelä tekee soolouraa oman tuotantonsa parissa, Järvelä säveltää ja sanoittaa kaiken materiaalinsa itse. Järvelä julkaisee seuraavan albuminsa huhtikuussa 2023. Hän toimii myös näyttelijänä Helsingin Kaupunginteatterin ruotsinkielisen näyttämön Lilla Teaternin Once -musikaalissa, joka palaa teatterin lavalle tammikuussa 2023. Soolouransa ohessa Järvelä säveltää paraikaa uutta musikaalia, joka saa ensi-iltansa HKT:n Lilla Teaternin lavalla tammikuussa 2024.

Sovittajana Järvelä on tehnyt yhteistyötä monien suomalaisten huippuorkestereiden kanssa, kuten Helsingin Kaupunginorkesteri, Tapiola Sinfonietta ja Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri.

Järvelä toimii myös viulistina sekä laulajana maailmanmusiikkiyhtye Bergå Folk Projectissa, jonka debyyttialbumi on Etno-Emma -ehdokas. Muusikkona Järvelää voidaan kuulla indie-pop -artisti STINAKO:n kokoonpanossa, ja ajoittain tuuraavana viulistina kansanmusiikkiyhtye Friggissä.

Järvelän soololevytrilogia Lainattua, Sinistä, Omaa julkaistiin kolmena EP:nä vuosien 2019-2020 aikana. Näistä Omaa EP sai Helsingin Sanomien arviossa viisi tähteä, ja se valittiin kriitikoiden vuoden 2020 parhaiden julkaisujen joukkoon. EP:ltä kappale Roihuvuori valittiin HS:n lukijaäänestyksessä vuosituhannen 50 parhaan sanoituksen joukkoon.

19.00 | Lyyti
Kaksi albumia julkaissut Lyyti on lyhyessä ajassa hurmannut niin yleisöt kuin kriitikot poikkeuksellisella pop-musiikillaan, joka pistää lauluntekijäperinnettä uusiksi. Painavaa asiaa ja kevyttä musiikkia – ja hetkeä myöhemmin ihan toisin päin.

Lyyti sanoittaa nykymaailmaa tavalla, joka itkettää, riemastuttaa ja iskee ilmat pihalle. Ote on toiveikas, vaikka pohjamudissa käydään. Mihin voi soittaa, kun metsäpalo leviää näytöltä yksiön eteiseen? Musiikki tanssittaa pianon, syntetisaattoreiden ja varmaotteisen komppiryhmän voimin. Lyyti on yhtyeensä kanssa kasvattanut mainetta myös häikäisevänä live-esiintyjänä, jonka heittäytymiskyky tekee jokaisesta keikasta ainutlaatuisen.

Ylistystä kerännyt kakkosalbumi Toiveet ja helyt (2021) toi Lyytille ensimmäisen Emma-ehdokkuuden sekä Vuoden artistin tittelin (Indie Awards 2022). Lyyti julkaisi tulevalta albumiltaan helmikuussa 2023 ensimmäisen singlen ”Katastrofin laajuus” joka on myös ensimmäinen julkaisu yhteistyössä Universal Musicin alla toimivan Johanna Kustannuksen kanssa. Lyyti valmistelee parhaillaan tulevaa albumiaan yhdessä yhtyeensä ja Väinö Karjalaisen kanssa.