Valokuva Madeline McManus

John Cale and Band, Knife Girl

Tokoinranta, Eläintarhantie, 00530 Helsinki
Huvila-teltta

The Velvet Undergroundin legenda Huvilassa

Mitä John Calella on, mitä meillä muilla ei ole – jokin geeni, joka saa aikaan äärettömän levottomuuden, raivostuvan mielen, joka ei koskaan ole tyytyväinen? Lähes 60 vuoden ajan hän on luonut musiikkiaan uudelleen häikäisevän täsmällisesti ja inspiroivasti – aina siitä lähtien, kun hän oli nuori walesilainen, muutti New Yorkiin ja perusti The Velvet Undergroundin. 

The Velvet Underground jo yksin muutti kaiken sen, mitä rock-musiikista oltiin aiemmin ajateltu. Samaan aikaan Cale teki myös hurmioituneita alttoviuludrooneja ja soitti muun muassa La Monte Youngin käänteentekevän avantgarde-kokoonpanon kanssa.

Velvet Undergroundin jälkeen Cale tuotti lukuisia klassikkolevyjä kuten The Stoogesin vallankumouksellisen debyyttialbumin ja Velvet Undergroundista tutun Nicon legendaarisen albumitrilogian. Samoihin aikoihin vuonna 1970 Cale aloitti oman soolouransa yhdellä parhaista albumeistaan, helposti lähestyttävällä laulaja-lauluntekijä-levyllä Vintage Violence. Seuraavalla albumillaan Church of Anthrax Cale teki yhteistyötä minimalistisen musiikin pioneeri Terry Rileyn kanssa. Kokeellinen levy oli lähes täysin instrumentaalinen. Jollain tapaa Calen uran kaksi ensimmäistä levyä määrittelivät koko hänen soolouransa navat. Helposti lähestyttävimmilläänkin Calen musiikista löytyy jopa sairaalloisen terävä reuna, toisaalta kokeellisimmillaankaan hän ei ole vaikeasti tavoitettava.

Calen monipuolisen soolotuotannon helmiin lukeutuvat myös monessa yhteydessä maailman parhaiden albumien joukkoon nostettu kamarifolkilla hurmannut Paris 1919 (1973), rosoisempi Fear (1974), taiderocklevy Music For A New Society (1982), yhdessä entisen bändikaverin Lou Reedin kanssa tehty Songs For Drella (1990) sekä viimeisin levy MERCY. Urallaan lukuisten eri artistien kanssa yhteistyötä tehnyt pioneeri nosti uudelle levylleen mukaan nimekkään joukon nykymusiikin mielenkiintoisimpia nimiä: Weyes Bloodin, Animal Collectiven, Actressin ja Sylvan Esson.

Illan avaava Emma-ehdokkaanakin ollut ainutlaatuinen Knife Girl on ehtinyt nuoresta iästä huolimatta matkata miljoonia striimaavaksi elektronisen musiikin itseoppineeksi lahjakkuudeksi ja täysveriseksi indiepop-artistiksi.