0

Köyhyysneulontatyöpaja

Eteläinen Rautatiekatu 8, 00100 Helsinki
Helsingin taidemuseo HAM

Työpajassa kokeillaan köyhyysneulontaa yksin, pareittain ja ryhmissä sekä vaihdetaan köyhyy…

Työpajassa kokeillaan köyhyysneulontaa yksin, pareittain ja ryhmissä sekä vaihdetaan köyhyyden herättämiä ajatuksia. Jenni-Juulia Wallinheimo-Heimonen kertoo, miten hänen köyhyysneulontaperformanssinsa sai alkunsa Helsingin Sanomien tammikuussa 2019 julkaiseman köyhyyskyselyn tuloksista sekä aiheen herättämästä verkkokeskustelusta; miltä köyhä saa näyttää ja miten hänen pitäisi elää. 

Työpajan aikana luetaan köyhyydestä kertovia runoja ja katsotaan kaksi Wallinheimo-Heimosen videoteosta. Käsitteellinen ”Battle of Scarcity of Resources” on suunniteltu esitettäväksi julkisissa tiloissa köyhyystakin selkään kiinnitetyn näytön avulla. ”Muuten menee katu-uskottavuus” on minidokumentti 83-vuotiaasta CP-vammaisesta taiteilija Tuuli ”Helkky” Helteestä (1933–2018). 

En saa juustonpalaa pientä.En saa leipää enkä lientä.Saan vain saarnan pienen.Kirkonrotta lienen. 

(Irja Haapiainen) – Arkipäivän kokemuksia köyhyydestä -kirjoituskilpailu 

Työpajaan voi osallistua milloin vain klo 14 ja 16:n välillä. 

Jenni-Juulia Wallinheimo-Heimonen on vammaispoliittinen monitaiteilija, jonka uusin installaatio ”Menetkö kanssani naimisiin avaruus?” on toteutettu HAM Helsingin taidemuseon Pehmo-näyttelyyn. Hän käsittelee teoksissaan osallisuutta, syrjiviä rakenteita sekä vammaisiin naisiin liittyviä erityiskysymyksiä. 2019 Wallinheimo-Heimonen sai monitaiteen valtionpalkinnon ja hänen hoivarobotiikkaa käsittelevä lyhytelokuvansa palkittiin parhaasta käsikirjoituksesta Pisa Robotic Film Festivaaleilla. 2022 hän työskenteli kolme kuukautta Nordic Bridges -taiteilijaresidenssissä Toronton Harbourfront Centressä. Wallinheimo-Heimosen teoksia on tammikuussa 2023 esillä myös CentroCentro- sekä Lazaro Galdiano -museoissa Madridissa.