Kino Kuutamo: Koskemattomat – Maksuttomat maanantait

Klaneettitie 5, 00420 Helsinki
Kanneltalo

Koskemattomat (Intouchables) pohjautuu tositapahtumiin halvaantuneen bisnesmies Philippe Pozzo di Borgon ja tämän avustajan Abdel Selloun ystävyydestä.

Koskemattomat (Intouchables) pohjautuu tositapahtumiin halvaantuneen bisnesmies Philippe Pozzo di Borgon ja tämän avustajan Abdel Selloun ystävyydestä.

Elokuvahistorian asiantuntija FT Harri Kilpi johdattaa illan elokuvaan klo 17–17.45. Luennon jälkeen klo 18 alkaa elokuvan ilmaisnäytös.

Kevään 2023 Kino Kuutamojen ohjelmistossa nähdään palkittuja elokuvia.

Elokuva tuo yhteen kaksi ihmistä yhteiskunnan eri ääripäistä. Heistä toinen on valkoinen, keski-ikäinen miljonääri, mutta yksinäinen, neliraajahalvaantunut mies. Toinen on musta, köyhä ja työtön suurperheen jäsen, joka mieluummin lorvii kuin kantaa vastuuta. Molemmat ovat “koskemattomia”, joita kastilaitoksen alhaisimpien edustajien tavoin vierastetaan, jopa kammoksutaan. Yhdessä heistä kuitenkin tulee lyömättömiä.

Rikas mies Philippe (François Cluzet) etsii uutta täysiaikaista hoitajaa haastatellen ehdokkaita toisensa jälkeen. Heidän joukossaan on Driss (Omar Sy), joka ei odota saavansa työpaikkaa, ei edes halua sitä. Hän on saapunut paikalle vain saadakseen allekirjoituksen lomakkeisiinsa työttömyystukea varten.

Yllättäen Philippe valitsee juuri Drissin koeajalle tämän innostuksen ja koulutuksen puutteista huolimatta. Yhtä yllättäen Driss osoittautuu päteväksi joskin epäsovinnaiseksi avustajaksi, jonka asenne ja huumori miellyttävät sääliin kyllästynyttä Philippeä.

Koskemattomat käsittelee rasismin, luokkaerojen ja vammaisuuden kaltaisia vakavia teemoja lämminhenkisen huumorin ja koskettavien tunteiden kautta, vahvistaen niitä vielä tarinansa tosipohjaisuudella.

“Vuonna 2011 valmistunut draamakomedia on 450 miljoonan dollarin lipputuloillaan ja yli 50 miljoonan ihmisen katsojamäärillään kaikkien aikojen menestynein ei-englanninkielinen elokuva. Tätä kirjoittaessa elokuva on netin tunnetuimman leffasivuston imdb:n käyttäjäarvioiden mukaan kaikista maailman elokuvista paremmuusjärjestyksessä sijalla 32.” (Yle, 2016)

Elokuva sai aikanaan mm. yhdeksän César-ehdokkuutta (mm. paras elokuva, ohjaus, naissivuosa, käsikirjoitus, kuvaus ja leikkaus), joista se voitti parhaan miespääosan palkinnon (Omar Sy), minkä lisäksi elokuva oli ehdolla parhaana ulkomaalaisena elokuvana niin BAFTA- kuin Golden Globe -gaaloissa.

Ranska, 2011
Ikäraja: 12 vuotta
Kesto: 1 t 52 min
Ohjaaja: Olivier Nakache ja Eric Toledano
Pääosissa: Omar Sy, François Cluzet, Audrey Fleurot, Anne Le Ny, Clotilde Mollet, Alba Gaïa Bellugi ja Cyril Mendy
Kieli: ranska
Tekstitys: suomi, ruotsi
Lähteet: Elokuvan taikaa / Joonatan Porras, Yle

Maksuttomat maanantait on sarja Kanneltalon maanantai-iltojen ilmaistapahtumia. Tapahtumien joukkoon mahtuu keikkoja, kirjailijavierailuja, elokuvia ja yhteislauluiltoja. Nimensä mukaisesti, kaikille avoimiin Maksuttomat maanantait -tapahtumiin ei ole pääsymaksua. Käynnistä viikkosi kulttuurilla Kanneltalossa!