Kinokonsertti: Burial X Timo Kaukolampi – DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

Kasarmikatu 46-48, 00130 Helsinki
Savoy-teatteri

Tule kokemaan synteettisiä soundeja, kun Timo Kaukolammen kosmiset äänimaailmat yhdistyvät kinokonsertissa Emilija Škarnulytėn hypnoottiseen dokumenttielokuvaan Burial. Näytöksen avaa Škarnulytėn lyhytdokumentti Aphotic Zone.

Tule kokemaan synteettisiä soundeja, kun Timo Kaukolammen kosmiset äänimaailmat yhdistyvät kinokonsertissa Emilija Škarnulytėn hypnoottiseen dokumenttielokuvaan Burial. Näytöksen avaa Škarnulytėn lyhytdokumentti Aphotic Zone.

Aphotic Zone
Emilija Škarnulytė, Liettua, Italia 2022
ei dialogia

Elokuvan nimi viittaa vesikerrokseen, jossa valoa ei ole juuri lainkaan. Auringon sijaan meren syvyyttä valaisevat sen hohtavat asukkaat. Liettualainen taiteilija Emilija Škarnulytė vie katsojan tähän maagiseen maailmaan, neljän kilometrin syvyyteen Meksikonlahteen. Tilantaju katoaa, kun kamera leijailee meressä. Ihmisyyttä edustavat meribiologien robotin kädet sekä ilmastokriisin jäljet. Ääniraita äityy jopa uhkaavaksi. Maalliset äänet on nauhoitettu Meksikossa, asteekkivaltakunnan raunioilla.

Katariina Rönnqvist

Burial
Ars Fennica 2023 -ehdokas Emilija Škarnulytėn Burial on hypnoottinen ja kantaaottava teos, joka kuljettaa katsojan etruskivaltakunnan raunioilta maanalaiseen ranskalaiseen tutkimuskeskukseen ja Pašiliain biisoniaitaukseen – unohtamatta päätapahtumapaikkaa, liettualaista Ignalinan ydinvoimalaa, joka suljettiin vuoden 2009 viimeisenä päivänä maan EU-neuvottelujen myötä.

Kauniin avaruusmusiikin, verkkaisesti liikkuvan kameran ja staattisten kuvien voimistama Burial etenee tekstiplansseineen käytännössä ilman dialogia ihmisäänten koostuessa niin ikään arkistoidusta puheesta sekä laulusta. Valot välkkyvät värikkäinä monitoripäätteillä ja erilaisissa kojeissa, mikroskooppi zoomaa uraaniin, python lipuu ydinvoimalan kontrollipöydän halki, ja kamera tallentaa liettualaistaiteilija Mikalojus Konstantinas Čiurlionisin maalauksia. Taiteellinen kauneus syöpyy kuvissa omituisella tavalla kylmään, teolliseen ja radioaktiiviseen.

Elokuvan esittämät faktat ja kuvastossa näkyvät sienipilvet muistuttavat ydinvoiman pimeästä puolesta ja sen koko planeetalle aiheuttamista riskeistä. Viimeisenä suljetulta reaktoriltaan Tšernobylissa räjähtäneestä muistuttanut Ignalinan ydinvoimala oli Liettuan suurin sähköntuottaja, ja siitä luopuminen aiheutti maan kansalaisissa huolta tulevasta. Ahdistusta voi kokea myös kallion uumeniin rajallisesti säilyvissä kapseleissa haudatusta ydinjätteestä, joka mitä todennäköisemmin tulee pysymään loppusijoituspaikassaan paljon ihmislajia kauemmin.

Joonatan Nikkinen

Alkuperäinen nimi: Kapinynas
Kieli: liettua
Tekstitys: englanti
Kesto: 76 min
Ikäraja: S
Vuosi: 2022
Tuotantomaa: Liettua, Norja

Ohjaaja: Emilija Škarnulytė
Tuottaja: Dagne Vildziunaite, Elisa Fernanda Pirir
Tuotantoyhtiö: Just a moment, Mer Film
Käsikirjoitus: Emilija Škarnulytė
Leikkaus: Mykolas Zukauskas, Darius Silenas
Kuvaaja: Eitvydas Doskus, Audrius Budrys, Adam Khalil, Emilija Škarnulytė
Musiikki: Gaute Barlindhaug
Äänisuunnittelu: Vytis Puronas