Valokuva Tina Herzl

Klangforum Wien, Elena Schwarz

Pohjoinen Rautatiekatu 9, 00100 Helsinki
Sibelius-Akatemia, R-talo

Keski-Euroopan arvostetuimpiin nykymusiikkiyhtyeisiin lukeutuva Klangforum Wien haastaa ja inspiroi ennakkoluulottomuudellaan, rohkeudellaan ja luovuudellaan.

Keski-Euroopan arvostetuimpiin nykymusiikkiyhtyeisiin lukeutuva Klangforum Wien haastaa ja inspiroi ennakkoluulottomuudellaan, rohkeudellaan ja luovuudellaan. Yhtye tekee yhteistyötä aikamme merkittävimpien eurooppalaisten nykysäveltäjien kanssa. Helsingin juhlaviikot tuo Klangforum Wienin koko vahvuudessaan nyt ensimmäistä kertaa Suomeen, ja avaa festivaalin aisteja kutkuttavalla ohjelmalla. Huippuluokan solistikamarimuusikoista koostuvaa kokoonpanoa Helsingin-konsertissa johtaa erityisesti nykymusiikkitulkinnoistaan ylistetty kapellimestari Elena Schwarz.

Sara Glojnaricin teos Pure Bliss (2022) synnyttää kylmiä väreitä tarkastellessaan soinnillisen nautinnon, pitkittyneen ekstaasin ja puhtaan autuuden hetkiä.

Clara Iannottan a stir among stars, a making way (2022) on Klangforum Wienille kirjoitettu uusi versio säveltäjän huomiota herättäneestä orkesteriteoksesta MOULT (2018-19), jonka inspiraationa on ollut hämähäkin kuoren luominen – tuo muutamia kertoja hämähäkin elinkaaren aikana toistuva, fyysisesti vaativa ja vaarallinen mutta elintärkeä prosessi, jossa eläin lakkaa hengittämästä ja on jonkin aikaa erityisen haavoittuvainen. Hylätyn, aavemaisen kuoren ja uudistuneen eläimen kaksinkertainen ajallisuus asettaa meidät kohtaamaan menneisyyden alati etenevässä nykyhetkessä. Säveltäjä on tarkastellut teoksessaan esityskokoonpanoa kuorensa luovana eliönä, jota sen matkan varrelle ripottelemat menneisyyden jäljet palaavat toistuvasti vainoamaan.

Konsertin päättää Olga Neuwirthin verrattain varhainen teos Vampyriotheone (1995), jossa kuulija saa antautua mitä heterogeenisimpien äänellisten tapahtumien sekoitukselle ja Neuwirthin omintakeisille tavoille käsitellä tuttuja soittimia. Sävelkorkeudet, sointivärit, eleet ja liikkeet – välillä kaikki ne piirteet, joiden kautta kuulijan aistit voivat kiinnittyä johonkin soittimeen, horjuvat ja huuhtoutuvat pois. Neuwirthin Magic Flu-idity for solo flute and typewriter (2018) hyödyntää Olivetti-kirjoituskonetta. Ennalta arvaamaton kehitys johtaa epäjärjestykseen, mutta musiikki etenee orgaanisesti, räjähdysmäisesti, mikä johtaa outoon, epätavalliseen, erityiseen yhtälöön, jonka ratkaisu on itsessään.

Ohjelma:

Clara Iannotta: a stir among the stars, a making way (2022)
Sara Glojnaric: Pure bliss (2022)

Olga Neuwirth: Magic Flu-idity for solo flute and typewriter (2018)
Olga Neuwirth: Vampyrotheone (1995)