Klezmer-rieha – Open Stage

Helsinki Klezmer Kapelye -yhtye on perustettu vuonna 2005 Helsinki Klezmer Festivaalin yhteydessä.

Helsinki Klezmer Kapelye -yhtye on perustettu vuonna 2005 Helsinki Klezmer Festivaalin yhteydessä.

Perustamisestaan lähtien Helsinki Klezmer Kapelye on tehnyt klezmer-musiikkia ja jiddishinkielistä kulttuuria tunnetuksi suomalaiselle yleisölle. HKK on esiintynyt säännöllisesti konserteissa, festivaaleilla ja jameissa, joissa on laulettu, tanssittu ja kerran jopa vietetty häitäkin!

Helsinki Klezmer Kapelye kutsuu ja innostaa jatkuvasti uusia muusikoita soittamaan klezmer-musiikkia yhdessä! Tämä muusikkokollektiivi on ainoa Suomessa, joka esittää traditionaalista klezmer-musiikkia ja siten vie Itä-Euroopan vanhaa juutalaista kulttuuria eteenpäin. HKK on konsertoinut ahkerasti mm. Balderin salissa, Juttutuvassa, Tenho Restobarissa, G-Livelabissa, Kaustisen kansamusiikkifestivaalilla, Hauhon kartanossa, Tampeerella ja Hämeenlinnassa. Yhtye julkaisi ensimmäisen levynsä vuonna 2023.

Klezmerin juuret ulottuvat yli kahden tuhannen vuoden taakse: osa moodeista eli asteikoista on peräisin Jerusalemin Toisessa temppelissä lauletuista rukouksista. Klezmer-musiikki on Itä-Euroopan juutalaisten kansanmusiikkia ja juontaa juurensa keskiajan Eurooppaan. Klezmer on vauhdikasta tanssimusiikkia, jota on soitettu erilaisissa juhlissa ja häissä. 1800-luvun loppuun mennessä klezmer-musiikista oli tullut pitkälle kehittynyt musiikkityyli, joka keräsi vaikutteita sekä juutalaisesta kulttuurista että sen ulkopuolelta.