Kuoleman kättelemät: Taideterapeuttinen työpaja

Turunlinnantie 1, 00900 Helsinki
Stoa

Kuoleman kättelemät näyttelyn yhteydessä järjestetään työpajasarja, joka tarjoaa kaikille kiinnostuneille tilaisuuden kokeilla näyttelyn teoksia tuottaneiden ryhmien ja työpajojen harjoituksia.

Kuoleman kättelemät näyttelyn yhteydessä järjestetään työpajasarja, joka tarjoaa kaikille kiinnostuneille tilaisuuden kokeilla näyttelyn teoksia tuottaneiden ryhmien ja työpajojen harjoituksia.

--

Voiko kuolemaa oppia hyväksymään?
Miten voimme kohdata menetyksen?
Mikä on elämän tarkoitus?
Mitä kuolema merkitsee?

Kirjailija-sanataiteilijat ja kirjallisuusterapiaohjaajat Jenni Hurmerinta ja Aija Salovaara järjestivät vuosina 2016–2022 sanataideryhmiä saattohoidon ja palliatiivisen hoidon osastoilla sekä syöpäyhdistyksissä eri paikkakunnilla. Ryhmiin kokoontui vuosien aikana satoja vakavasti sairastuneita kirjoittamaan ja keskustelemaan elämän ainutlaatuisuudesta ja sen päätepisteestä, kuolemasta, joka on meille kaikille yhteinen.

Ryhmissä vuosien aikana luoduista teksteistä syntyi Kuoleman kättelemät -näyttely. Tekstien lisäksi näyttelyssä nähdään kuvaaja-elokuvaohjaaja Terjo Aaltosen valokuvia. Osa kuvista on Aaltosen tulkintoja näyttelyn teksteistä, osa taas muotokuvia, jotka Aaltonen on toteuttanut yhteistyössä kirjoitusryhmiin osallistuneiden ihmisten kanssa.

--

Työpajat ovat maksuttomia, ja avoimia kaikille täysi-ikäisille, jotka ovat kiinnostuneita pohtimaan kuolemaan liittyviä ajatuksia ja tunteita. Ryhmässä tehdään helppoja kirjoitusharjoituksia, joita puretaan ohjaajien vetämissä ryhmäkeskusteluissa luottamuksellisesti ja lempeässä hengessä. Kukin osallistuja saa itse päättää, kuinka aktiivisesti haluaa ottaa osaa keskusteluihin.

Kuoleman kättelemät -nimellä toimineet kurssit ja saman niminen näyttely haluavat nostaa kuoleman näkyväksi elämän rinnalle kiertelemättä, kaartelematta ja kaunistelematta. Jotta voimme kohdata itse elämän kaikkine sävyineen, meidän täytyy pystyä kohtaamaan myös kuolema. Näyttely on avoinna Stoan aukioloaikoina.

--

Työpajoihin osallistuminen ei vaadi minkäänlaista ennakko-osaamista tai tietämystä. Tila on esteetön.

Ilmoittaudu lähettämällä sähköposti osoitteeseen [email protected]. Kerro viestissä yhteystietojesi (koko nimi, sähköpostiosoite, puhelinnumero) ja ilmoita minkä päivän työpajaan haluat osallistua. Kaikissa kolmessa työpajassa on sama sama sisältö, joten voit ilmoittautua niistä vain yhteen. Huom: yksi työpaja (11.5.) pidetään kokonaan englanniksi.

Työpajoihin otetaan mukaan enintään kymmenen ensimmäiseksi ilmoittautunutta. Jos työpajaan ilmoittautuu alle viisi henkeä, työpajaa ei valitettavasti järjestetä.

--

Palautteita terapeuttisen kirjoittamisen ryhmiin osallistuneilta vuosien varrelta:

”Sain sanat ja ymmärryksen asioihin joita olen kantanut vuosia mielessäni, tunsin pystyväni hengittämään ja olo tuntui uskomattoman hyvältä.”

”Ryhmässä koettiin voimakkaita tunteita ja tukea. Paljon myös iloa. Minua kuunneltiin aidosti ja uskalsin puhua ajatuksistani.”

”Ohjaajat olivat asiansa osaavia, harjoitukset hyviä, eivät liian vaikeita, auttoivat yllättävän hyvin pääsemään pohdinnan alkuun.”

--

Hanketta ovat tukeneet Suomen Syöpäsäätiö, Suomen Kulttuurirahasto, Alfred Kordelinin säätiö, Jenny ja Antti Wihurin rahasto, JOKES ja Kansan Sivistysrahasto. Työpajojen ohjaamista tuki myös Helsingin kaupunki sekä näyttelyssä nähtävän videoteoksen tekemistä Avek, Kirkon Mediasäätiö ja Suomen Syöpäsäätiö.