Laura Beloff & työryhmä: R-bus

Eteläinen Rautatiekatu 8, 00100 Helsinki
Helsingin taidemuseo HAM

Syksyllä Kalasataman kaduilla liikkuu itseohjautuva robottibussi R-bus.

Syksyllä Kalasataman kaduilla liikkuu itseohjautuva robottibussi R-bus. Bussi hyödyntää algoritmeja ja valitsee reittinsä sattumanvaraisesti. Koneoppimisen avulla teos luo robottibussin sisälle kuvitteellisten eliöiden ääniä, jotka soivat eri taajuudella kuin alueen muut, ihmisten tai muiden kuin ihmisten tuottamat äänet.

Bussilla on Kalasatamassa neljä pysäkkiä, jotka on merkitty R-bus-symbolilla. Matkustaja nousee robottibussin kyytiin tietämättä, minne teos hänet kuljettaa. R-bus tarkastelee kokemusten ja muistojen syntymistä maailmassa, jossa digitaaliset datavirrat hämärtävät rajaa algoritmipohjaisen ja fyysisen tilan väliltä.

Laura Beloff & työryhmä Marko Tandefelt, Petri Ruikka, Jani Hietanen, Sebastian Schlecht, Calvin Guillot, Andrea Mancianti, John W. Fail, Esther Saraste, Metropolia / Älykäs liikkuminen, AuVe Tech OÜ.

Yhteistyössä HAM Helsingin taidemuseo, Helsingin kaupunki ja Helsingin juhlaviikot. R-bus kuuluu A Stream among Streams -kokonaisuuteen, jonka ovat kuratoineet Aleksandra Kiskonen ja Kristiina Ljokkoi HAM Helsingin taidemuseon julkisen taiteen yksiköstä.

Teokseen vapaa pääsy.

Teos koettavissa: Taiteiden Yö 17.8.2023: klo 14.00–17.00 ja klo 19.00–22.00.Juhlaviikot 18.8.–3.9.2023: päivittäin tiistaista sunnuntaihin, ei maanantaisin: klo 11.00–14.00 ja klo 16.00–19.00.Kesto: 10–15 min.