Valokuva Galerie Anhava (c) Hreinn Friðfinnsson

Light Departures

Fredrikinkatu 43, 00120 Helsinki
Galerie Anhava

Light Departures | Hreinn Friðfinnsson, Heli Hiltunen, Maija Luutonen

Light Departures | Hreinn Friðfinnsson, Heli Hiltunen, Maija Luutonen

Ryhmänäyttely Light Departures tuo yhteen teoksia kolmelta taiteilijalta, joiden teoskokonaisuuksia yhdistää ajatus taiteelliseen työskentelyyn sisältyvästä orgaanisesta variaatiosta, hienovaraisista siirtymistä ja irtiotoista. Teokset muodostavat galleriatilaan sarjallisia kokonaisuuksia, joiden sisällä arkki arkilta, kuvaruudusta toiseen silmikoituu katsojalle seurattavia jälkiä ja polkuja.

Islantilaisen taiteilija Hreinn Friðfinnssonin (s. 1943) viiden videoteoksen kokonaisuus A portrait of a Sculptor as a Sculpture on syntynyt yhteistyössä taiteilijan pitkäaikaisen ystävän kuvanveistäjä Kristinn E. Hrafnssonin kanssa. Katsoja kohtaa jonkinlaisen elävän patsaan, joka yksinkertaisen liikkeen ja asetelmallisen kuvan kautta muodostaa käsitteellisesti rikkaan vastaparin kuvanveistoon perinteisesti yhdistetyn monumentaalisuuden kanssa.

Heli Hiltusen (s. 1960) teokset leikittelevät, ilakoivat ja vähän hulluttelevatkin. Teokset ovat osa kesänviettopaikassa piirrettyä monilukuista paperiteosten sarjaa, jonka Hiltunen aloitti vuonna 2017. Työskentelyn ohessa, Hiltunen on käynyt tekemässä maatöitä, kitkenyt rikkaruohoja, tehnyt kesän välttämättömyyksiä ja palannut sitten takaisin arkkien pariin. Tämän kiertokulun myötä on syntynyt katseen ja mielen tarkentamia ajatuksia.

Maija Luutosen (s. 1978) maalauksissa tilalliset ja keholliset aistihavainnot aaltoilevat ja väreilevät ulos paperin kaksiulotteisesta pinnasta. Esillä on sekä uusia teoksia, että sarja pienempiä, piirrosmaisen välittömästi syntyneitä maalauksia viime vuosilta.  Teokset toimivat sysäyksinä avata aisteja ja kerrostavat merkityksiä suhteessa toisiinsa, ympäröivään tilaan ja erityisesti suhteessa katsojaan.

 

Galerie Anhava

23.3.–16.4.2023

Ti–pe klo 11–17, la–su klo 12–16

Vapaa pääsy