Maija Kauhanen ja Pauanne – A la Malmi

Ala-Malmin tori 1, 00700 Helsinki
Malmitalo

Klubilla luvassa polyrytmien ja beatin kutomaa sykettä ja matka, jolla musiikin aikakaudet sulautuvat luonnollisesti toisiinsa.

Klubilla luvassa polyrytmien ja beatin kutomaa sykettä ja matka, jolla musiikin aikakaudet sulautuvat luonnollisesti toisiinsa.

Maija Kauhanen

Vahva laulu, rouhea kantele ja groovaavat lyömäsoittimet. Polyrytmien ja beatin kutoma syke yhdistettynä hypnoottisiin melodioihin luovat ainutlaatuisen soundimaailman vain yhden muusikon voimin.

Suomen kansainvälisesti menestyneimpiin kansanmuusikoihin lukeutuva Maija Kauhanen julkaisi odotetun toisen albuminsa Menneet toukokuussa 2022. Uuden albumin myötä hän ottaa harppauksen laulaja-lauluntekijyyteen päin, pitäen samalla kiinni juurevasta tyylistään sekä rikkaasta suomalais-karjalaisesta traditiosta. Musiikillisia vaikutteita kuullaan kansanmusiikista, indiepopista ja elokuvamusiikista ja kappaleet pohtivat omaa tilaa ja rajoja. Miten oma tila otetaan ja kuka sinne pääsee?

Maija Kauhasen erikoistumisalue on 23-kielinen Saarijärven kantele ja sen perinteinen soittotyyli pientä puutikkua plektrana käyttäen. Hän kehittää jatkuvasti uusia soittotekniikoita ja kantelemalleja isänsä, soitinrakentaja Kari Kauhasen kanssa. Kauhasen uuteen soundipalettiin mahtuu matkoilta hankittuja tuulikelloja, emaliasioita kirpputoreilta sekä innovatiivisia soittotekniikoita muun muassa jousta käyttäen.

Viime vuosina Maija Kauhasen keikkalistalla ovat olleet muun muassa Celtic Connections, FOCUS Wales ja WOMAD Iso-Britanniassa, Folk Alliance International Kanadassa, Il Festival de Músicas del Mundo Kolumbiassa, Korrö Folkfestival, Urkult Folkfest ja Malmöfestivalen Ruotsissa, Tønder Festival Tanskassa, Kalottspel Norjassa, World Culture Festival Hong Kongissa, Roue Baruch Bretagnessa, Festival Notes Polaires Sveitsissä ja Festival Porta Latviassa.

Pauanne

Liikku linnat, järkky järvet,
Vuoret vaskiset vapisi
jyskäissä Ukon jyrinän,
pauantehen pauhatessa.

Pauanne keinuttaa kuulijansa matkalle, jossa musiikin aikakaudet sulautuvat luonnollisesti toisiinsa. Viime vuosisadan alkupuolella tallennetut arkistonauhat vievät kuulijan äänimaisemaan, joka on koruton, arkinen mutta samalla lohduttava. Viulu, Hammond-urut sekä erilaiset akustiset ja elektroniset lyömäsoittimet luovat osaltaan ajattoman tunnelman.

Pauanne puhuu kansanmusiikin kieltä modernilla aksentilla siten, että traditio taipuu meidän vuosituhannen ihmisten ymmärrettäväksi.

Kukka Lehto / viulu, koskettimet, arkistonauhat
Tero Pennanen / Hammond B3 -urut, koskettimet
Oskari Lehtonen / rummut ja perkussiot

A la Malmi on Malmitalon klubisarja, joka esittelee kiinnostavinta, tuoreinta ja kovimmassa nosteessa olevaa kotimaista musiikkia upeissa mutta silti kodikkaissa konserttisalipuitteissa. A la Malmi ei välitä genrerajoista vaan tarjoilee kuulijoiden eteen parhaat itsenäisen musiikin tekijät, joita maa päällään kantaa.