Meta4

Aktiivisesti ympäri maailmaa konsertoiva ja useasti palkittu Meta4 tuo Espan lavalle laadukasta klassista musiikkia, jossa soivat kulttuurihistoriallisesti arvokkaat viulut ja sellot.

Aktiivisesti ympäri maailmaa konsertoiva ja useasti palkittu Meta4 tuo Espan lavalle laadukasta klassista musiikkia, jossa soivat kulttuurihistoriallisesti arvokkaat viulut ja sellot.

Vuonna 2001 perustettu Meta4 on yksi Suomen menestyneimpiä jousikvartetteja. Kvartetin kansainvälinen ura käynnistyi Moskovassa vuonna 2004 järjestetyn Dmitri Šostakovitš -kilpailun voitolla sekä erikoispalkinnolla kilpailun parhaasta Šostakovitš-tulkinnasta.

Vuonna 2007 Meta4 voitti Wienissä Joseph Haydn -kilpailun, ja sai myöhemmin samana vuonna Opetus- ja kulttuuriministeriöltä Suomi-palkinnon tunnustuksena kansainvälisestä menestyksestään.

Meta4 toimi BBC:n New Generation Artists -ohjelmassa vuosina 2008–2010 ja vuonna 2013 se palkittiin Jenny ja Antti Wihurin rahaston tunnustuspalkinnolla. Meta4 on Jyväskylä Sinfonian päävierailija syksystä 2022 alkaen.

Meta4 konsertoi aktiivisesti eri puolilla maailmaa. Viime aikoina kvartetti on vieraillut muun muassa Wiener Konzerthausissa, Lontoon Wigmore Hallissa ja King’s Placessa, Madridin Auditorio Nacionalissa, Pariisissa Cité de la Musiquessa, Tukholman Konserthusissa sekä Lincoln Centerissä, New Yorkissa.

Kotimaassa kvartetti on toiminut Oulunsalo Soi -musiikkijuhlien taiteellisena johtajana 2008–2011 sekä Kuhmon Kamarimusiikki -festivaalin residenssikvartettina 2008–2017.

Meta4 on opiskellut Eurooppalaisessa Kamarimusiikkiakatemiassa (ECMA) merkittävimpinä opettajinaan Hatto Beyerle ja Johannes Meissl.

Kvartetti on myös aktiivinen levyttäjä. Meta4:lta on ilmestynyt Hänssler Classicin julkaisemina Haydnin Jousikvartetot op. 55, 1–3, joka palkittiin arvostetulla Echo Klassik -palkinnolla, Emma-palkittu ja Yleisradion vuoden levyksi valittu Šostakovitšin Jousikvartetot 3, 4 & 7 sekä Béla Bartókin Jousikvartetot 1 & 5. Kvartetilta on myös ilmestynyt Ondinen julkaisemana Kaija Saariahon kamarimusiikkia sekä LP-levyllä Sibeliuksen jousikvartetto ‘Voces Intimae’ (Berliner Meister Schallplatten).

Brahmsin klarinettikvinteton ja Gérard Pessonin Nebenstückin sisältävä levy äänitetiin yhdessä klarinetisti Reto Bierin kanssa ja julkaistiin ECM-levymerkin alla 2019.

Bis-levymerkin alla kvartetilta on julkaistu kaksi viimeisintä levytystä: maaliskuussa 2020 julkaistiin Gringolts Quartetin kanssa tehty yhteislevytys Octets, joka sisältää Felix Mendelssohnin ja George Enescun jousioktettisävellyksiä.

Sebastian Fagerlundin kamarimusiikkia sisältävä Oceano julkaistiin lokakuussa 2021. Tuorein levytys, Krishna Nagarajan sävellyksiä sisältävä Tales from Norway ilmestyi keväällä 2022 Challenge Classicsilta ja oli myös Emma-ehdokkaana vuoden klassisen musiikin levytyksenä.

Kvartetin jäsenillä on käytössään muun muassa Suomen Kulttuurirahaston omistama Stradivarius-viulu, Signe ja Ane Gyllenbergin säätiön Carlo Bergonzi -viulu sekä Lorenzo Storionin vuonna 1780 Cremonassa rakentama sello.

Antti Tikkanen – viulu
Minna Pensola – viulu
Atte Kilpeläinen – alttoviulu
Tomas Djupsjöbacka – sello

Konsertti on osa Suomen Kulttuurirahaston Uudenmaan rahaston tukemaa Meidän Uusimaa -konserttikokonaisuutta.