Nöyhtää: Nykytaidetta pehmeistä materiaaleista

Annankatu 30, 00100 Helsinki
Annantalo

Nöyhtä on nukkaa, haituvaa, pehmeää ja pumpulimaista ainetta, jota usein irtoaa tekstiilimateriaaleista. Näyttelyn teokset tarjoavat hipaisun materiaalien ja tekniikoiden moninaisiin mahdollisuuksiin, irrottaen niistä hieman ideanöyhtää.

Nöyhtä on nukkaa, haituvaa, pehmeää ja pumpulimaista ainetta, jota usein irtoaa tekstiilimateriaaleista. Näyttelyn teokset tarjoavat hipaisun materiaalien ja tekniikoiden moninaisiin mahdollisuuksiin, irrottaen niistä hieman ideanöyhtää.

Nöyhtää on Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun Taiteen ja median laitoksen Pehmeät materiaalit nykytaiteessa -kurssin näyttely. Valinnaisiin opintoihin kuuluva kurssi, jonka lempinimi on Pehmikset, on ollut opinto-ohjelmassa vuodesta 2011 alkaen.

Opiskelijat ovat tutustuneet tekstiilimateriaalien ja -tekniikoiden käyttöön nykytaiteessa luentojen, taiteilijavierailujen ja oman taiteellisen työskentelyn avulla. Näyttelyn teokset ja teema syntyvät opiskelijaryhmän ideoiden pohjalta. Kurssin opettajana on toiminut taiteilija ja taidepedagogi Virpi Vesanen-Laukkanen.

Annantalolla esillä olevan Nöyhtää -näyttelyssä mukana ovat taiteilijat Netta Alarto, Jonna Halli, Hannah Hamberg, Veera Kemppainen, Aada Koivuniemi, Mari Kosunen, Taru Kuosmanen, Elizabeth Mangan, Taru Mäkitalo, Saara Piispa, Netta Pöytälaakso, Rebecca Ruusuneva, Roosa-Tilda Saarinen, Karo Tapiovaara ja Ilo Toivio.

Pehmomateriaalit ovat innoittavia, maadoittavia ja tuovat moninaisia mahdollisuuksia taiteeseen ja taidekasvatukseen. Niihin liittyy käsintekeminen, käsienmuisti, tunteminen, kosketus, tarinallisuus ja usein ihana flow. Tekstiili voi näyttää painavalta tai kevyeltä, pehmeältä tai kovalta. Siihen voi yhdistellä esineitä, tekstiä ja muita materiaaleja.

Tekstiiliin samaistuu helposti, jokaisella on siihen omakohtainen kosketus ja suhde. Se saattaa myös herättää ikäviä tunteita, esimerkiksi synteettisiin materiaaleihin, turkiksiin ja vaateteollisuuden kestämättömyyteen liittyen. Tekstiili mahdollistaa materiaalien uusiokäytön, sitä voi käyttää myös huolettomasti, vähän "väärin" tai omat säännöt keksien.

Kaikenlainen keskeneräisyys ja asioiden yhdistely on mielenkiintoista. Jos idea on hyvä, toteutuksen ei välttämättä tarvitse olla teknisesti vaikea.

Miltä näyttää arvoiltaan pehmeä taide, mikä kaikki voisi lukeutua huokoiseen ja joustavaan, mitä kaikkea voisikaan ommella ja millä?

Näyttelyn avajaiset pe 10.3. klo 17-19
Tervetuloa!

Kieli: suomi, englanti, ruotsi
Ikäsuositus: 7+