Valokuva ReSES (c) Jessica North

Ovatko ekonomistit aikamme haasteiden tasalla?

Yliopistonkatu 4, 00100 Helsinki
Tiedekulma

Hälytyskellot soivat, osaako taloustiede auttaa - vai onko siitä enemmän harmia?

Hälytyskellot soivat, osaako taloustiede auttaa - vai onko siitä enemmän harmia?

Ymmärtääkö taloustiede, mihin maailma on menossa? Onko sillä nykyisellään välineitä vastata ihmiskunnan suurimpiin haasteisiin – tai kykyä rakentaa noita välineitä? Miksi sitä alati syytetään kapeudesta, jopa sokeudesta? Ansaitseeko se nykyisen auktoriteettinsa yhteiskunnassa?

Ilmastonmuutos, luontokato, sota, pandemiat, kasvava eriarvoisuus, ikääntyvät väestöt, liberaalin demokratian ahdinko, mielenterveysongelmat, tekoälyn rynnistys ovat suuren mittakaavan kriisejä ja haasteita, samanaikaisesti. Onko taloustieteellä eväitä niiden kohtaamiseen?

Taloustiede nauttii huomattavaa tiedollista auktoriteettia yhteiskunnassa, mutta se on myös koko historiansa ajan ollut hyvin kiistelty tieteenala. Miltä nämä kiista-asetelmat näyttävät tänään? Miten taloustieteen tulisi muuttua säilyttääkseen auktoriteettinsa ja ollakseen ihmiskunnalle hyödyksi?

 

Puheenjohtaja: Uskali Mäki (Helsingin yliopisto) 
Avausesitelmä: Wendy Carlin (University College London)
Paneelikeskustelu: 
Riina Bhatia (Puheenjohtaja, Rethinking Economics Finland) 
Eeva Hellström (Johtava asiantuntija, Sitra) 
Mika Pantzar (Professori, Helsingin yliopisto) 
Roope Uusitalo (Professori, Helsingin yliopisto)

 

Tiedekulma ja Internet

8.2.2023 klo 17-19

Vapaa pääsy, avoin kaikille

 

Avausesitelmä pidetään englanniksi online-yhteydellä, kesto n. 15 minuuttia. Paneelikeskustelu järjestetään suomeksi paikan päällä. Yleisön ja etänä osallistuvien on mahdollista esittää kysymyksiä panelisteille.

Tapahtuma avaa "Rethinking the Serviceability of Economics to Society (ReSES)" -hankkeen, jonka puitteissa järjestetään lukuisia tapahtumia taloustieteestä ja taloustieteen ja yhteiskunnan välisestä suhteesta vuosina 2023-2024. Hanke toteutetaan Suomen Kulttuurirahaston Argumenta-rahoituksella.