Pää pilvissä

Ala-Malmin tori 1, 00700 Helsinki
Malmitalo

Pää pilvissä -näyttely tuo pilvien valtakunnan maan päälle ja Malmitalon galleriaan.

Pää pilvissä -näyttely tuo pilvien valtakunnan maan päälle ja Malmitalon galleriaan.

Näyttelystä löytyy tietoa pilvistä, surrealistisia kolmiulotteisia pilviä, valokuvia pilvistä, pilvimaalauksia, teatterinukkeja ja varjokuvia. Näyttelyssä on myös pilvi, Taivaan mummo, jonka sisään voi ryömiä ja pilviä, joita voi pitää sylissä ja halata.

Jos pilvillä olisi ääni, millainen se olisi? Näyttelyn musiikissa soivat sumutorven matalat mörinät, cumuluspilvien kesäiset sävelet, tasaisen harmaan verhopilven melankolia sekä ukkospilven hitaasti laantuva jyrinä ja iltataivaan valot kantavan palleropilven rauha. Kuuletko sinä, mihin pilveen mikäkin kappale liittyy?

Voimme oppia paljon pilvistä: Miten pilvet syntyvät? Mitä pilvet viestittävät? Voiko pilvistä ennustaa huomista säätä? Mitä sananlaskuja liittyy taivaankannen väreihin ja muotoihin. Näkyykö ilmakehän muutos pilvissä? Mitä elämä olisi ilman pilvenmuotoisia saasteita? Asummeko kenties pilvilinnoissa? Jokaisella näyttelyssä esiintyvällä pilvellä on oma herkullinen nimensä, kuten esimerkiksi untuvapilvi, palleropilvi, harsopilvi, hahtuvapilvi, utarepilvi ja jalaspilvi. Pää pilvissä -näyttelystä löytyy pilviin liittyviä satuja ja tarinoita sekä tutustumme myös kahteen pilvimaalariin Fanny Churbergiin sekä Rene Magritteen. Toivottavasti näyttely saa sinut tutkimaan pilviä uusin silmin ja ehkä sinusta tulee pilvibongari?

Näyttelyn oheistoimintana järjestetään opastuksia ja pakopelejä.

Työryhmä: Anne Lihavainen, Tiina Kolehmainen, Petter Korkman ja Tiina Mononen Video: Cecilia Lönnqvist Yhteistyökumppani: Meteorologi Nina Karusto / Ilmatieteenlaitos

Vapaa pääsy