Paasitorni, kivi kiveltä matkalla UNESCO:n maailmanperintöluetteloon

Aleksanterinkatu 16, 00170 Helsinki
Helsingin kaupunginmuseo

Tervetuloa kuuntelemaan kulttuuriympäristöteemaisia esitelmiä kaupunginmuseon keskiviikkoluennoil…

Tervetuloa kuuntelemaan kulttuuriympäristöteemaisia esitelmiä kaupunginmuseon keskiviikkoluennoille. Syyskauden toisella luennolla Osku Pajamäki, Simo Freese ja Mikko Poikkilinja kertovat Paasitornin entisöinnistä.

Siltasaaren jylhän kauniin graniittilinnan, nykyisen Paasitornin, suunnitteli arkkitehti Karl Lindahl, ja se valmistui Helsingin Työväentaloksi vuonna 1908. Paasitornin jykevä julkisivu on tehty paikalla sijainneesta kalliosta hakatuista kivistä.

Talo on taiten entisöity, huomioon ottaen nykyajan vaatimukset. Paasitornia ylläpidetään, uutta rakennetaan ja toimintaa kehitetään asiakkaiden tarpeitten pohjalta, rikasta perintöä kunnioittaen. Vuoden 2023 lopulla käynnistyi ehostustyö, jossa rakennuksen tornin ja sen viereisen julkisivun alkuperäiset kivet irrotetaan, puhdistetaan ja palautetaan taas paikalleen. Paasitorni on mukana kansainvälisessä hankkeessa, jonka tavoitteena on saada maailman upeimmat ja kulttuuriarvoiltaan merkittävimmät työväentaloiksi rakennetut kohteet Unescon maailmanperintöluetteloon.

Osku Pajamäki on Paasitornin toimitusjohtaja, Simo Freese julkisivukorjauksen arkkitehti ja Mikko Poikkilinja korjauksen projektinjohtaja.

Luennot striimataan kaupunginmuseon Youtube-kanavalla, joten voit seurata tilaisuuksia myös etänä.

<h4>Tulevat kulttuuriympäristökeskiviikon luennot:</h4>

ke 25.9. Senaatintorin menneisyys viimeaikaisten tutkimusten valossa. Heini Hämäläinen

Luennot ovat osa Mestat ja huudit – Näe Helsinki toisin -näyttelyn ohjelmistoa.

Kuva: Paasitornin juhlasali päälavalta kuvattuna 1908–1909. Työväenarkisto.