Paneelikeskustelu: Jazz Suomessa nyt ja tulevaisuudessa | Juho Valjakka Trio | Selma Savolainen Horror Vacui – Jazz-Espa

Jazz-Espa 2024 avautuu paneelikeskustelulla Suomi-jazzin tulevaisuudesta sekä Juho Valjakka Trion ja Selma Savolaisen Horror Vacuin musiikilla.

Jazz-Espa 2024 avautuu paneelikeskustelulla Suomi-jazzin tulevaisuudesta sekä Juho Valjakka Trion ja Selma Savolaisen Horror Vacuin musiikilla.

Ohjelma

klo 14.45
Paneelikeskustelu: Jazz Suomessa nyt ja tulevaisuudessa

Jazz-Espan juhlavuonna Suomen Jazzliitto ottaa varaslähdön Jazz Suomessa 100 -vuoteen. Vuotta 1926 pidetään symbolisesti vuotena, jolloin jazz rantautui Suomeen, ja vuonna 2026 vietetään siis Jazz Suomessa 100 -juhlavuotta! Juhlavuoden kynnyksellä on otollinen ajankohta tehdä katsaus suomalaisen jazzin nykytilaan. Miten kenttä on kehittynyt erityisesti viime vuosikymmenten saatossa, ja mihin se katsoo tulevaisuudessa?

Festivaalin ja puhetilaisuuden avaa Helsingin kulttuurista ja vapaa-ajasta vastaava apulaispormestari Paavo Arhinmäki klo 14.45.

Keskustelijat:
Kaisa Rönkkö (Taike, johtaja)
Nasima Razmyar (kansanedustaja)
Jussi Fredriksson (Jazz City Turku, toiminnanjohtaja, muusikko)
Sami Linna (lehtori, jazzin koulutusohjelman varajohtaja, Sibelius-Akatemia)
Olli Ahvenlahti (muusikko)
Pekka Laine (toimittaja, dokumentaristi YLE)

Keskustelun moderoi Katri Kallionpää (Helsingin Sanomat)

klo 16
Juho Valjakka Trio

Pianisti Juho Valjakka perusti ensimmäisen oman pianotrionsa vuonna 2010, ja on siitä lähtien keskittynyt omassa taiteellisessa työssään erityisesti juuri trioformaattiin. Nykyinen, vuodesta 2018 toiminut kokoonpano yhdessä basisti Oskari Siirtolan ja rumpali Anssi Tirkkosen kanssa edustaa Valjakan tämänhetkistä näkemystä pianotriosta, sen historiasta ammentaen sekä samalla tulevaisuutta kohti kurkottaen. Yhtye julkaisi debyyttialbuminsa Liminal Spaces (Artie Music) toukokuussa 2022; albumi huomioitiin myöhemmin samana vuonna Emma-ehdokkuudella Vuoden Jazz -kategoriassa.

Juho Valjakka – piano
Oskari Siirtola – basso
Anssi Tirkkonen – rummut

klo 17.30
Selma Savolainen Horror Vacui

Vuoden 2023 Jazz-Emma -palkinnon voittanut Selma Savolainen tuo Horror Vacui -yhtyeensä Jazz- Espalle.

Ennakkoluulottomasta musiikintekijyydestään ja vaikuttavasta äänenkäytöstään tunnettua Selma Savolaista on ylistetty Helsingin Sanomissa tekijänä, joka on nostanut suomalaisen laulujazzin uudelle tasolle. Muun muassa Pori Jazzin Rising Talent -tunnustuksella palkitun Savolaisen englanninkielisissä sävellyksissä kuuluu modernin jazzin lisäksi vaikutteita vaihtoehtoisesta singer-songwriter -tyylistä. Nykyjazzin kansainvälistä huippua julkaiseva brittiläinen Whirlwind Recordings julkaisi Horror Vacui -nimeä kantavan esikoisalbumin toukokuussa, 2023. Savolainen on säveltänyt ja sovittanut musiikin varta vasten sekstetin muusikoille. Yhtyeen nimeen viitaten laulusarja käsittelee tyhjyyden kammoa, luopumista ja yllättäviä löytöjä.

Selma Savolainen – laulu
Tomi Nikku – trumpetti
Max Zenger – klarinetit
Toomas Keski-Säntti – piano
Eero Tikkanen – basso
Okko Saastamoinen – rummut