Pauli Lyytinen Soolo | Kadi Vija Key Project | Freezer – Jazz-Espa

Toisena päivänä Jazz-Espalla nähdään lisää Suomen ykkösrivin jazzareita: Pauli Lyytinen soolona, suomalais-virolainen Kadi Vija Key Project sekä Max Zengerin ja Fredatorin yhtye Freezer.

Toisena päivänä Jazz-Espalla nähdään lisää Suomen ykkösrivin jazzareita: Pauli Lyytinen soolona, suomalais-virolainen Kadi Vija Key Project sekä Max Zengerin ja Fredatorin yhtye Freezer.

Ohjelma

klo 13
Pauli Lyytinen soolo

Saksofonisti Pauli Lyytinen julkaisee toisen sooloalbuminsa We Jazz levymerkille syyskuussa 2024. Sooloprojektissaan (2012-) saksofonisti vie soittimensa äärirajoille. Hänen käsissään saksofoni on yhtä aikaa sekä basso, harmoniasoitin että solisitinen instrumentti, usein myös rytminen elementti. Lyytinen loihtii kokonaisia musiikillisia maailmoja, välillä efektein ryhdistettynä, välillä täysin akustisesti.

Uuden albumin teko on ollut pitkä prosessi, jonka aikana Lyytinen on mm. soittanut ja äänittänyt laulujoutsenten ja satakielien kanssa.

Pauli Lyytinen on laaja-alainen muusikko ja säveltäjä, joka operoi erityisesti jazzin, kokeellisen, elektroakustisen ja nykymusiikin parissa. Lyytisen aktiiviset kokoonpanot ovat Pauli Lyytinen Soolo, Pauli Lyytinen & Niillas Holmberg, Pauli Lyytinen Rabbit Hole (fi/no/ch), Magnetia Orkesteri, Elifantree ja Sole Azul.

Pauli Lyytinen: tenori-, altto-, ja sopraanosaksofoni, live-elektroniikka, mellotron

klo 16
Kadi Vija Key Project

Kadi Vija Key Project on suomalais-virolaisen jazzlaulajan, Kadi Vijan, ympärille syntynyt poikkeuksellinen, tunteita herättävä ja kamarimusiikinomainen yhtye.

Jo kaksi albumia julkaisseen ensemblen omaperäinen instrumentaatio luo pehmeän mutta huomiota herättävän, hiljaisen mutta vangitsevan soundin, joka jää kuulijan mieleen, mutta jättää sen nälkäiseksi. Yhtyeen johtaja ja säveltäjä Kadi Vija on tunnettu ilmiömäisistä improvisaatiotaidoistaan ja kyvystään käyttää ääntään instrumentaalisesti. Kvartetti koostuu Suomen ykkösrivin jazzareista: bassoklarinettia soittaa mm. Maxxxtet -yhtyeestä ja UMOn riveistä tuttu Max Zenger, kitarassa monessa mukana oleva ja monipuolinen Tuomo Dahlblom ja rummuissa mm. Yonan bändissä soittava Tuomas Timonen.

Kadi Vija – laulu
Max Zenger – bassoklarinetti
Tuomo Dahlblom – kitara
Tuomas Timonen – rummut

klo 17.30
Freezer

Max Zengerin ja jazzlisko Fredatorin mielikuvituksella säveltämässä musiikissa yhdistyvät intensiivisesti polveileva svengi, puupuhaltimien kauniit sävyt sekä värikäs syntetisaattorien vyörytys.

Vuoden 2023 Jazz-Emma ehdokkaanakin ollut Freezer on kehittänyt persoonallisen soundin, jossa hyödynnetään luovasti poikkeuksellisen kokoonpanon mahdollisuuksia. Mikael Myrskogin koskettimistot sekä Zengerin matalat puupuhaltimet vaihtelevat basistin ja solistin rooleissa saumattomasti Fredatorin täydentäessä puhallinfraaseja tarkkaan viritetyillä rummuillaan. Live-kokoonpanossa kokonaisuuden kruunaa kylmänviileä kitarataituri Samuli Kivelä.

Max Zenger – puupuhaltimet
Mikael Myrskog – kosketinsoittimet
Samuli Kivelä – kitara
Fredator – rummut