Valokuva Kansallismuseo (c) Soile Tirilä

Pitkä loikka - presidentti Urho Kekkonen

Seurasaarentie 15, 00250 Helsinki
Tamminiemi

Pitkä loikka - presidentti Urho Kekkonen Jussi Pohjakallion lehtikuvissa

Pitkä loikka - presidentti Urho Kekkonen Jussi Pohjakallion lehtikuvissa

Näyttelyssä on esillä Jussi Pohjakallion (1930–1990) lehtikuvia ensimmäistä kauttaan virassa istuvan presidentti Kekkosen julkisesta elämästä sekä yksittäisiä tuokioita myös vapaa-ajan vietosta. Urheilukuvaukseen erikoistunutta nuorta valokuvaajaa ja presidenttiä yhdisti intohimo urheiluun. Näyttelyssä nähdäänkin kuvia, joissa presidentti Kekkonen voimistelee Tamminiemen pihapiirissä ja tekee kuuluisaa loikkaharjoitustaan Seurasaaren kiviportaissa.

Näyttelyn kuvat ovat vuosilta 1957–1961. Presidentti J.K. Paasikiven kuoltua 40-vuotias Suomi sai uuden presidentin, joka avasi ovensa lehdistölle ennen näkemättömällä tavalla. Presidenttipari nähdään peuhaamassa lastenlastensa kanssa ja Kekkonen ottaa lehtikuvaajan mukaan aamulenkille. Myös rouva Sylvi Kekkosen tärkeä rooli ja tuki miehensä rinnalla välittyy Pohjakallion kuvista.

Kuvat kertovat myös idänsuhteiden hoitamisesta. Presidentti valmistautuu puhumaan kansalaisille uudenvuodenpäivänä 1959, kun Suomen ja Neuvostoliiton suhteet ovat viilentyneet: on yöpakkaskriisi. Neuvostoliiton pääministeri Nikita Hruštšov skoolaa presidentin 60-vuotisjuhlissa ja presidenttipari ihastelee Neuvostoliitosta saatujen Orlov-tammojen varsoja.

Jussi Pohjakallion vuodet aikakauslehtikuvaajana ajoittuivat mustavalkoisen kuvajournalismin kulta-aikaan 1950-luvulta 1960-luvun puoliväliin. Kevyet kamerat, salamavalot ja herkempi filmi sallivat lehtikuvaajalle uuden, liikkuvan roolin. Lehtikuvaajasta tuli yhä enemmän tapahtumien todistaja. Tämä näkyy myös Pohjakallion kuvissa.

Tamminiemi

6.5.2022-31.12.2023