Valokuva Helsinki Partners (c) Jussi Hellsten

Radion sinfoniaorkesteri

Mannerheimintie 13a, 00100 Helsinki
Musiikkitalo

RSO & Mark Wigglesworth & Istvan Várdái

RSO & Mark Wigglesworth & Istvan Várdái

Laaja-alainen kapellimestari ja Olivier-palkittu Mark Wigglesworth kirjoitti korona-ajan ajatuksistaan The Guardianissa syksyllä 2020. Hän pohti sulkujen aiheuttamaa hiljaisuutta: miten musiikkia ei ole ilman kuulijaa ja miten musiikillinen kokemus yhdistää säveltäjän, soittajan, organisaattorin ja kuulijan. Ihmisten välisistä suhteista on kysymys hänen mukaansa myös kapellimestarin tehtävässä. 

Wigglesworth julkaisi tästä muutama vuosi sitten kirjan The Silent Musician.Konserttisalit eivät olleet kiinni Lontoossa 1943, kun Ralph Vaughan-Williamsin viides sinfonia kantaesitettiin. Päinvastoin, sinfonian koettiin tuoneen lohtua sota-aikaan. Vaughan-Williams omisti sinfoniansa ”ilman lupaa Jean Sibeliukselle”.

Helen Grime on vuonna 1981 syntynyt skotlantilainen säveltäjä ja Virga hänen ensimmäinen orkesteriteoksensa vuodelta 2007. Sen löysi vaikutusvaltainen Pierre Boulez, joka halusi johtaa sävellyksen Pariisissa. Royal Scottish National Orchestra valitsi Virgan kymmenen merkittävimmän 2000-luvun alussa sävelletyn uuden teoksen joukkoon.

Konsertin solisti on jännittävistä konserttiohjelmistaan tunnettu sellisti Istvan Várdái, joka hiljattain nimitettiin legendaarisen Franz Liszt -kamariorkesterin taiteelliseksi johtajaksi. 

Radion sinfoniaorkesteri (RSO)

Mark Wigglesworth, kapellimestari

Istvan Várdái, sello

Helen Grime: Virga

Dmitri Šostakovitš: Sellokonsertto nro 2 op. 126

Ralph Vaughan-Williams: Sinfonia nro 5 D-duuri

Musiikkitalo, konserttisali

18.3.2022 klo 19.00

Liput 9-37€ Ticketmasterista, kesto 2 h, sis. väliajan