Valokuva Teemu Kavasto

Rakasta Hiljaa!

Aleksis Kiven katu 22, sisäpiha, 00500 Helsinki
Valtimonteatteri

Rakasta Hiljaa! - näytelmä myötäelää kepein ottein Onervan, Leinon ja Madetojan välistä kolmiota sen alkuaikoina.

Rakasta Hiljaa! - näytelmä myötäelää kepein ottein Onervan, Leinon ja Madetojan välistä kolmiota sen alkuaikoina.  

Musiikkinäytelmä Rakasta Hiljaa kunnioittaa L. Onervan tunnetun Hilja Onerva Lehtisen muistoa. L. Onervan syntymästä tuli vuonna 2022 kuluneeksi 140 vuotta.

L. Onerva, Eino Leino ja Leevi Madetoja jättivät kaikki kolme jälkensä suomalaiseen kulttuurihistoriaan. Heidän kykynsä ja saavutuksensa ovat inspiroineet kirjailijoita, runoilijoita ja säveltäjiä sukupolvien ajan.

Onervan, Leinon ja Madetojan kolmiodraama näyttäytyi ulkopuolelle parhaiten taiteilijoiden omissa teoksissa sekä keskinäisessä kirjeenvaihdossaan.

Onervan ja Leinon ystävyys ja rakkaus oli ikuista. Vaikka Onervan rakkaus Leinoon ei koskaan kuollut, hän avioitui ja eli Leevi Madetojan kanssa.

Onerva suljettiin - voisi jopa sanoa, että vangittiin - 1940-luvulla Nikkilän psykiatriseen sairaalaan kuudeksi pitkäksi vuodeksi – eräiden kertomusten mukaan, jotta Madetojan alkoholismi saataisiin parannettua "juomiskimmokkeen poistuttua" - eli vaimonsa. Madetojan kuoleman jälkeen Onerva pian vapautettiin "parantuneena". Hän eli pitkän elämän ja työskenteli melkein elämänsä loppuun saakka kirjoittamisen parissa.

Näytelmään sävellettyjen kappaleiden lyriikat ovat muutamaa poikkeusta lukuunottamatta peräisin Onervan ja Leinon kirjeistä ja runoista.

Lavalla: Mia Kavasto ja Salla Markkanen
Käsikirjoitus ja sovitus: Mia Kavasto
 

Valtimonteatteri

8.5.2024

19.00-21.00

Liput 20€, esitys on suomenkielinen