Runokävely: Betonibrutalismia Merihaassa

Aleksanterinkatu 16, 00170 Helsinki
Helsingin kaupunginmuseo

Tervetuloa Runokävelylle Merihaan betonilähiöön! Kävelyllä mukana tutkija Juha Vuorinen ja run…

Tervetuloa Runokävelylle Merihaan betonilähiöön! Kävelyllä mukana tutkija Juha Vuorinen ja runoilija Joel Mäkipuro. Vapaa pääsy.

Kävelyllä tutustutaan Merihaan historiaan ja omalaatuiseen arkkitehtuuriin, ja kuullaan lähiöteemaan sopivia runoja. Merihaan merellinen kerrostaloalue alkoi rakentua 1970-luvun alussa. Alueelle on tunnuksenomaista tiivis kaupunki-ihanne, jossa betonikannen päällä sijaitsevat jalankulkuväylät ja lasten leikkialueet. Kannen alapuolella kulkevat ja pysäköivät autot.

Joel Mäkipuro (s. 1991) on helsinkiläinen runoilija. Hän on opiskellut yleistä kirjallisuustiedettä ja estetiikkaa Helsingin yliopistossa. Mäkipuron kiitetty esikoisrunokokoelma Periferia (Poesia 2023) käsittelee ihmisen ja kaupungin välistä suhdetta uudenlaisilla tavoilla. Teos hajottaa betonin monikerroksiseksi järjestelmäksi, jossa luonto ja rakennettu ympäristö limittyvät toisiinsa  Juha Vuorinen on Helsingin kaupunginmuseon tutkija.

Kävelykierros on suomeksi, ennakkoilmoittautumista ei tarvita. <span class="ui-provider a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z ab ac ae af ag ah ai aj ak" dir="ltr">Runokävelyn lähtöpaikka on Haapaniemenkatu 14, tapaaminen myymälärakennuksen edessä. </span>Merihaan alueesta johtuen runokävely ei valitettavasti ole esteetön. Reitillä kuljetaan portaita sekä ylös että alas, eikä kaikissa siirtymissä voi käyttää ramppia tai hissiä.

Tapahtuma on osa Mestat ja huudit – Näe Helsinki toisin -näyttelyn ohjelmaa. Tapahtuma järjestetään yhteistyössä Runokuu-kirjallisuusfestivaalin kanssa.

Kuva: Sky-Foto Möller, 1976 / Helsingin kaupunginmuseo