Seminaari: Nykytaiteen tilaaminen ja kuratointi taiteellisen työn ekologiassa

Eteläinen Rautatiekatu 8, 00100 Helsinki
Helsingin taidemuseo HAM

Frame Contemporary Art Finland ja Taideyliopiston Kuvataideakatemian Praxis – Kuratoinnin ja esit…

Frame Contemporary Art Finland ja Taideyliopiston Kuvataideakatemian Praxis – Kuratoinnin ja esittämiskäytäntöjen maisteriohjelma järjestävät perjantaina 12.5.2023 klo 10–15 seminaarin Nykytaiteen tilaaminen ja kuratointi taiteellisen työn ekologiassa, joka avaa nykytaiteen tilaamisen kuratoriaalisia ja institutionaalisia käytäntöjä. Tapahtuma tuo yhteen kansainvälisiä kuraattoreita, nuoria taiteilijoita ja kuraattoriopiskelijoita jakamaan kokemuksiaan erilaisten nykytaideorganisaatioiden näyttely- ja teostuotantoprosesseista.

Taideorganisaatiot ja niiden rooli taiteellisen työn mahdollistajana ovat jatkuvassa muutoksessa. Monet instituutiot toimivat nykyään uusien taideteosten tilaajina ja sitä kautta tarjoavat työsuhteen kaltaisia työskentelymahdollisuuksia taiteilijalle. Tämä tarkoittaa, että kuratoriaalinen työ edellyttää sekä sisällöllistä yhteistyötä taiteilijan kanssa että uusien teosten tuotantoon ja esittämiseen liittyvää osaamista.

Seminaarin puheenvuorot avaavat kuratoriaalisen ja organisationaalisen työn roolia muuttuvissa taideorganisaatioissa. Ne pohtivat eri roolien vaikutuksia taiteilijoiden työskentelyyn sekä taloudellisen ja tuotannollisen tuen että sisällöllisen yhteistyön näkökulmista. Miten kuraattorin ja taiteilijan rooli ja työ järjestetään, ja millaista osaamista se vaatii taideinstituutioilta?

Seminaarin puhujia ovat kuraattori Olivia Aherne Lontoon Chisenhale Gallerysta, kuraattori ja johtaja Johan Gustavsson 1646-taidetilasta Haagista, johtaja Silja Lehtonen Lönnströmin taidemuseosta, Praxis-maisteriohjelman opiskelijat Krister Gråhn ja Joonas Pulkkinen sekä Nuoret 2023 -näyttelyyn osallistuvat taiteilijat Oskari Ruuska, Hanna Hyy ja Iida Pii.

Seminaarin järjestävät yhteistyössä Frame Contemporary Art Finland, Praxis – Kuratoinnin ja esittämiskäytäntöjen maisteriohjelma, HAM Helsingin taidemuseo ja Suomen Taiteilijaseura osana Nuoret 2023 -näyttelyä.

Seminaarin kielet ovat englanti ja suomi. Aamupäivän ohjelma klo 10–12 toteutuu englanniksi ja iltapäivän ohjelma klo 13–15 suomeksi.

Osallistuminen on ilmaista ja avoin kaikille, mutta rajallisen tilan vuoksi edellyttää ilmoittautumista. Ilmoittaudu mukaan 5. toukokuuta 2023 mennessä lomakkeen kautta:

ILMOITTAUTUMISLOMAKEEsteettömyys ja saavutettavuus

Tennispalatsi on liikkumisesteetön. HAMin seminaaritila sijaitsee Tennispalatsin 2. kerroksessa, jonne pääsee hissillä kaikkien ulko-ovien läheisyydestä. Esteetön wc on samassa kerroksessa kuin seminaaritila. Lue lisää HAMin esteettömyydestä ja saavutettavuudesta.

Ohjelma

10.00 Esittely10.10 Puheenvuoro: Olivia Aherne, Chisenhale Gallery10.40 Kysymyksiä ja keskustelu11.00 Tauko11.10 Puheenvuoro: Johan Gustavsson, 1646-taidetila11.40 Kysymyksiä ja keskustelua12.00 Vegaaninen lounas seminaariin osallistuville13.00 Puheenvuoro: Silja Lehtonen, Lönnströmin taidemuseo13.30 Kysymyksiä ja keskustelua13.40 Tauko13.50 Paneelikeskustelu, osallistujina Krister Gråhn, Joonas Pulkkinen, Oskari Ruuska, Hanna Hyy ja Iida Pii. Moderaattori: Annukka Vähäsöyrinki, Suomen Taiteilijaseura.

Puhujien biografiat

Olivia Aherne työskentelee kuraattorina Chisenhale Galleryssa Lontoossa ja suunnittelee ja toteuttaa vuosittain teoskomissioita. Aiemmin hän on työskennellyt Nottingham Contemporaryssa, toteuttaen teoskomissioita Carolyn Lazardilta, Meriem Bennanilta and Mélanie Matrangalta.

Johan Gustavsson on kuraattori ja kouluttaja Haagissa, Alankomaissa. Gustavsson on johtaja ja kuraattori taidetila 1646:ssa, lehtori Haagin kuninkaallisessa taideakatemiassa, Alternative Art Guiden ja The Hague Contemporaryn perustaja ja Page Not Foundin hallituksen puheenjohtaja. Gustavsson kuratoi Mondriaan-rahaston näyttelyjä Prospects for the Mondriaan Fund vuosina 2020–2023 Van Nelle Factoryssa Rotterdamissa yhdessä Art Rotterdamin kanssa. Lisäksi Gustavsson on toiminut Haagin kaupungin kulttuurilähettiläänä ja kuratoinut useita kansainvälisiä näyttelyitä.

Silja Lehtonen työskentelee raumalaisen Lönnströmin taidemuseon johtajana. Museo toimii ilman pysyviä näyttelytiloja ja tuottaa vuosittain valittavien taiteilijoiden kanssa suuria nykytaiteen Lönnström-projekteja. Lehtonen on vahvasti mukana teosten tuotannossa ja kuratoinnissa. Ennen nykyistä tehtäväänsä hänellä on pitkä kokemus nykytaiteen näyttelyiden kuratoinnista museotiloihin.

Krister Gråhn on työskennellyt kuvataiteilijana vuodesta 2001. Hän valmistui Kuvataiteen maisteriksi Kuvataideakatemian kuvanveistonlaitokselta vuonna 2009. Gråhn on tuottanut ja kuratoinut näyttelyitä vuodesta 2004 ja opiskelee tällä hetkellä Praxis-maisteriohjelmassa. Vuonna 2021 Gråhn valmistui Rasekosta museomestariksi.

Joonas Pulkkinen on Taideyliopiston Kuvataideakatemian Praxis-maisteriohjelman opiskelija, toimittaja ja postityöntekijä. Ennen Kuvataideakatemiaa Pulkkinen on opiskellut estetiikkaa ja filosofiaa Helsingin yliopistossa.

Oskari Ruuskan, Hanna Hyyn ja Iida Piin biografiat löytyvät Nuoret 2023 -näyttelyn verkkosivuilta.