Silva Kallionpää Quartet | Teemu Kekkonen Trio | Mikko Innasen uusi kvintetti – Jazz-Espa

Eteläesplanadi 1, 00130 Helsinki
Espan lava

Jazz-Espa on harvinainen ilmiö, jopa kansainvälisesti: tällaista määrää korkean tason artistien ilmaiskonsertteja kaupungin sydämessä ei löydy muualta!

Jazz-Espa on harvinainen ilmiö, jopa kansainvälisesti: tällaista määrää korkean tason artistien ilmaiskonsertteja kaupungin sydämessä ei löydy muualta!

Festivaaliohjelma sisältää 17 jazz-kokoonpanon konserttia – niin kokeellista kuin perinteistä soundia.

Torstai 3. elokuuta 2023

Klo 13.00 | Silva Kallionpää Quartet
Vuodesta 2017 asti toiminut neljän omaäänisen soittajan fuusio Silva Kallionpää Quartet ei pelkää koetella rajojaan. Yhtyeen ainutlaatuinen yhteissaundi ja kaavoja rikkova ilmaisu niin koskettavat kuin haastavatkin kuulijoita universaalisti, taustasta riippumatta. Modernista jazzista ammentavat ja toisinaan määrittelemättömille urille päätyvat sävellykset kehystavat keskustelevaa yhtyetyöskentelyä. Musiikki kertoo tarinoita, joihin syntyy jokaisella esityskerralla uusia vivahteita.

Monipuolisesti Helsingin musiikkikenttää elävöittävä viulisti Silva Kallionpää on soittouransa alusta asti perehtynyt rytmimusiikkiin ja improvisointiin erityisesti itselleen rakkaan jazzin viitekehyksessä. Sävellyksissään hän venyttää uteliaasti totuttuja muotteja ja pyrkii taiteelliseen kasvuun etsien alinomaa uusia ilmaisun polkuja. Kallionpään musiikillisessa kielessä hänen ennakkoluulottomia näkemyksiään piirtävät esiin vaikutteet jazzin lisäksi niin taidepopista kuin elektronisestakin musiikista. Silva Kallionpää Quartetin debyyttialbumi Unadaptable julkaistiin Eclipse Musicin kautta 15.04.2022. Levy sai positiivisen vastaanoton, ja yhtye on herättänyt mielenkiintoa niin kotimaassa kuin kansainvälisessäkin jazzyhteisössä.

Silva Kallionpää – viulu, sävellykset, Nikita Rafaelov – koskettimet ja sampleri, Juuso Rinta – kontrabasso, Joonas Leppänen – rummut

Klo 16.00 | Teemu Kekkonen Trio
Jazzpianisti ja säveltäjä Teemu Kekkonen on nouseva tähti eurooppalaisella jazzkentällä. Pohdiskelevat sävellykset, elokuvalliset harmoniat, meditatiiviset groovet ja tutunkuuloiset melodiat ovat Kekkosen musiikin tunnusmerkkejä. Teemu Kekkonen Trio esittää musiikkia pianistin debyyttialbumilta Here/There. Kappaleita tulkitsevat Kekkosen rinnalla basisti Mikael Saastamoinen ja rumpali Roope Kantonen. Levyn sävellykset ovat syntyneet viimeisen kymmenen vuoden varrella tosielämän tarinoiden ja tunnelmien inspiroimana.

Arvostetusta Amsterdamin konservatoriosta äskettäin valmistunut pianisti tarjoilee charmikasta ja herkkää triomusiikkiaan pohjoismaisella, melodisella tyylillä. Inspiraatiota Kekkosen musiikille löytyy yhtä lailla esimerkiksi pianistien Chick Corean ja Vijay Iyerin tuotannosta, kuin myös pop-musiikista ja Maurice Ravelin impressionismista. Laaja-alaiset vaikutteet antavat tälle triolle todella omaleimaisen soundin, joka yhtä lailla innostuttaa ja rauhoittaa kuulijaansa.

Teemu Kekkonen – piano, Mikael Saastamoinen – basso, Roope Kantonen – rummut

Klo 17.30 | Mikko Innasen uusi kvintetti
Saksofonisti Mikko Innasen 2022 perustama yhtye yhdistää suomenkielistä nykyrunoutta nykyjazziin. Suurin osa teksteistä on Outi-Illuusia Parviaisen tuoretta vielä julkaisematonta lyriikkaa. Mukana on lisäksi ainakin Pekka Kejosen tekstejä. Sävellykset ovat mahdollista poikkeusta lukuun ottamatta Innasen.

Yhtyeen musiikissa jazz on ennen kaikkea asenne: miten eikä mitä. Veikko Huovisen sanoin: ”Maailman menoa on katseltava vähän laajemmasta näkökulmasta.”

Kvintetin muusikoista Innanen ja rumpali Teppo Mäkynen ovat suomalaiselle jazzväelle tuttuja nimiä jo 90-luvulta lähtien, kun taas basisti Eero Seppä, laulaja Selma Savolainen ja vibrafonisti Mikko Antila edustavat vähän uudempaa sukupolvea.

Mikko Innanen – saksofonit, Selma Savolainen – laulu, Mikko Antila – vibrafoni, Eero Seppä – basso, Teppo Mäkynen – rummut