Valokuva Liszt Institute (c) Aletta Petra Albert: Sirpa Ihanus & Lajos Bíró

Sirpa Ihanus ja Lajos Bíró

Kaisaniemenkatu 10, 00100 Helsinki
Liszt-instituutti

Sirpa Ihanus ja Lajos Bíró: Pronssin ja paperin vuoropuhelu

Sirpa Ihanus ja Lajos Bíró: Pronssin ja paperin vuoropuhelu

 

Galleria U:n vuodenvaihteen näyttelyssä päästään tutustumaan suomalais-unkarilaisen taiteilijapariskunnan, Sirpa Ihanuksen ja Lajos Bírón paperitaideteoksiin ja pronssiveistoksiin.

Kuvanveistäjä, taidemaalari ja paperitaiteilija Sirpa Ihanuksen teoksille tyypillisiä lähestymistapoja ovat abstraktisuus ja orgaanisuus, ja niissä yhdistyvät arkaainen ja moderni näkökulma. Paperi, metalli, puu, kivi ja muut maanläheiset materiaalit luovat muotokielestä eloisan ja moniulotteisen.  Galleria U:ssa on nähtävillä Ihanuksen paperiteoksia, joiden rakenne ja pinta kolmiulotteisuudessaan keskustelevat näyttelyn pronssiveistosten kanssa.

Arvostetulla Mihály Munkácsy –tunnustuksella palkittu kuvanveistäjä Lajos Bíró on Unkarin julkisen taiteen suuria nimiä. Tuottelias taiteilija on tehnyt yli 150 julkista patsasta niin Unkariin kuin naapurimaihinkin. Klassisen, kreikkalaisen kuvanveiston periaatteille rakentavien suurten patsaiden lisäksi Bírón tuotantoon kuuluu pienoisveistoksia ja mitaleja. Galleria U:n näyttelyssä on esillä erikokoisia pronssiveistoksia, joissa niinikään käyvät ilmi taiteilijan vahva anatomian ja mittasuhteiden sekä estetiikan taju.

 

Liszt-instituutti, Galleria U

2.12.2022–20.1.2023 ma-pe klo 10–18

 

Vapaa pääsy