Stoan aukion Kadonnut lehto

Turunlinnantie 1, 00900 Helsinki
Stoa

Stoan aukiolle nousee kadonnut tammilehto, jossa laulavat sukupuuttoon kuolleet linnut.

Stoan aukiolle nousee kadonnut tammilehto, jossa laulavat sukupuuttoon kuolleet linnut.

Kadonneessa lehdossa kasvaa suomalaisista metsistä vähentyneitä lehtipuita kuten tammia, lehmuksia, jalavia ja pähkinäpensaita. Maannosta peittää kuivan lehdon aluskasvillisuus sekä karike ja lahopuu.

Maisemaa elävöittää metsäympäristön äänistä koostuva ääni-installaatio, jonka pääosaa esittää eri sukupuuttoon kuolleiden lintulajien taltioidut laulut. Lintujen laulua säestää metsän eri vuorokauden aikoja ja niiden tunnelmia mukaileva sävellys, joka on Kasperi Laineen käsialaa. Voit nauttia äänimaisemasta myös kupolikasvihuoneen rauhassa leväten.

Stoan miniatyyrilehto on palapelin pala menneestä ajasta ja mahdollisesta tulevasta. Se on kriittinen kannanotto tämänhetkiseen luontokatoon ja aikakauteen, jota kutsutaan myös antroposeeniksi.

Syksyn saapuessa lehdon puut ja kasvillisuus lahjoitetaan kohteisiin, joista lähimetsä puuttuu. Voit ehdottaa kohteita laittamalla viestiä osoitteeseen [email protected].

Antti Annanpalo (s. 1982) on helsinkiläinen taiteilija, viherartesaani ja hortonomiopiskelija. Hän on toiminut rakentajana lukuisilla festivaaleilla, eri teattereissa ja koulupuutarhoissa. Annanpalo on taiteilijayhdistys Yö ry:n perustajajäseniä ja toimii aktiivisesti kulttuurin eri kentillä.

Kasperi Laine (TEM) on opiskellut äänisuunnittelua Teatterikorkeakoulun Valo- ja äänisuunnittelun laitoksella vuosina 2001–2006. Hän on toteuttanut vastaavanlaisia julkisen tilan ääniteoksia mm. Helsingin Senaatintorille (Reflections 2010), Prahan Ovocny-aukiolle ja Mansdeld Palatsiin (Praque Quadriennale 2015) sekä Unkarin Budapestiin, Tonavan varrelle vuonna 2017 (osana Suomi 100 -juhlaa).

Laine on palkittu sävellys- ja äänisuunnittelutöistään mm. Suomi-palkinnolla 2015, Light Moves Festival of Screendance-festivaaleilla 2017, Tampereen, Ederan ja Chhatrapati Shijavin Filmifestivaaleilla, Jussi-Palkinnolla vuonna 2020 (Kaksi Ruumista Rannalla, parhaan lyhytelokuvan palkinto), sekä hän on ollut ehdolla Teosto-palkinnon saajaksi sooloalbumillaan Vihapuheita ja Rakkauslauluja, vuonna 2018.