Valokuva Tapio Wirkkala, Neliö, 1950-luku. Tapio Wirkkala Rut Bryk Säätiön kokoelma / EMMA © Ari Karttunen

Tapio Wirkkala: Muoto

Ahertajantie 5, 02100 Espoo
EMMA - Espoon modernin taiteen museo

EMMAssa avautuu lokakuussa arkkitehti Juhani Pallasmaan kuratoima näyttely Muoto, joka käsittelee Tapio Wirkkalan veistoksellista tuotantoa eri näkökulmista.

EMMAssa avautuu lokakuussa arkkitehti Juhani Pallasmaan kuratoima näyttely Muoto, joka käsittelee Tapio Wirkkalan veistoksellista tuotantoa eri näkökulmista. Yhteistyössä Tapio Wirkkala Rut Bryk Säätiön kanssa toteutettu näyttely tuo esille Wirkkalan ainutlaatuisuuden valtavan monipuolisena taiteilijana ja muotoilijana.

 

Tapio Wirkkala (1915–1985) on suomalaisen modernin muotoilun johtohahmo, jonka ainutlaatuisuus oli hänen kyvyssään toimia sekä Muoto on näyttely Tapio Wirkkalan veistoksista sekä hänen muotokielensä veistoksellisuudesta. Samojen muotojen voi nähdä toistuvan esillä olevissa Wirkkalan suunnittelemissa veistoksissa ja esineissä. 

 

Wirkkalan muotokieli vaihteli mittakaavasta, materiaalista ja käyttötarkoituksesta riippuen, mutta sille oli tunnusomaista jatkuva muoto- ja liiketeemojen kehittely. Lähtökohtana oli usein luontoon liittyvä aihe, mutta ei sellaisenaan toistettuna, vaan häntä kiinnosti erityisesti luonnonmuotojen jatkuva muutos ja liike. 

 

Wirkkala oli poikkeuksellisen laaja-alainen taiteilija, jonka työ ulottui graafisesta suunnittelusta esine- ja tuotemuotoiluun, näyttely- ja rakennussuunnitteluun sekä veistoksiin ja ympäristötaiteeseen. Hän oli myös maamme ensimmäisiä täysin abstrakteja veistoksia toteuttaneita taiteilijoita. Wirkkala hallitsi materiaalien ominaisuudet ja työstötavat sekä kunnioitti niitä. 

 

Näyttelyn kuraattori Juhani Pallasmaa ja Tapio Wirkkala olivat läheisiä ystäviä ja tekivät yhteistyötä. Pallasmaan kuratointi käsittelee veistoksellisuutta yhdeksän näkökulman kautta. 

 

EMMA

5.10.2022-6.10.2024

ti, la-su klo 11-17, ke-to klo 11-19, pe klo 11-21

 

Sisäänpääsy 0-20€