Valokuva Forum Box (c) Teemu Saukkonen

Teemu Saukkonen: Moments of Life

Ruoholahdenranta 3 a, 00180 Helsinki
Forum Box

Teemu Saukkosen näyttelyn teema ja alkusysäys on kehittynyt useiden vuosien ajan.

Teemu Saukkosen näyttelyn teema ja alkusysäys on kehittynyt useiden vuosien ajan. Osittain maalausten syntymistä on inspiroinut hänen yli vuosikymmenen jatkuneet säännölliset matkat Kaakkois-Aasiaan, missä suhtautuminen eläimiin ravintona, kuten esimerkiksi koiriin ja lintuihin, on erilaista kuin täällä.

Maalausten sisältö liikkuu merkitysten ”veitsenterällä”, kun ihmisen käsittelemät eläimet kuvaavat paitsi kärsimystä ja elämän loppumista myös ravintoa. Teosten luontokappaleet symboloivat luopumista ja viattomuutta sekä ihmisen valtaa ja vieraantumista luonnosta.

Maalausten anteeksipyytelemätön realismi ja suorasukaiset siveltimenvedot ilmaisevat salaperäistä uhkaa, mutta myös toivoa. Eläimet on maalattu lähes ”eläviksi” herkullisella värin käsittelyllä, ja niiden liioiteltu koko ehdottaa jokaisen luontokappaleen kunnioittamista. Teosten mustalla huumorilla höystetty (sur)rationaalinen tragedia on myötäelävää, ja ihmisen vallassa on päättää, miten itse täydentää maalausten (Moments of life) kertomukset.

 

Forum Box

8.9.–1.10.2023

Ti–su klo 12–17

Vapaa pääsy