Valokuva (c) Tellervo Viitaniemi

Tellervo Viitaniemi: Hetken kirkkaus

Suomenlinna C 31, Helsinki
Suomenlinna C 31, Helsinki

Tellervo Viitaniemen näyttely on rakennettu Harald Natvigin 1918 Suomenlinnassa vankileirillä naisvangeista ottaman valokuvan ja näyttelytilan ympärille

Tellervo Viitaniemen näyttely on rakennettu Harald Natvigin 1918 Suomenlinnassa vankileirillä naisvangeista ottaman valokuvan ja näyttelytilan, Karsserisiiven ympärille. Karsserisiipi toimi 1918 vankisellinä, jossa tuomioita sotarikoksista odotettiin.

 

Suomenlinnassa vankileirillä 1918 menehtyneiden ammatteja:

Torpparinpoika, sekatyömies, viilari, renki, monttööri, tehdastyöntekijä, kultasepän oppilas, palvelijatar, valssaamon työntekijä, työläinen, halonhakkaaja, ulkotyömies, makkaratyöntekijä, levysepän apulainen, kirvesmies, veneenveistäjä, seppä, leipuri, panimotyöläinen, nahkurin työntekijä, maatyömies, muonarenki, räätäli, valaja, merimies ja laivuri.

17-vuotias palvelijatar Aina Aliina menehtyi leirillä. Mikä on hänen tuntemattoman tarinansa merkitys?

Teokset ja tila ohjaavat huomiota inhimilliseen historiaan, mitä kukaan ei halua kokea, mutta mikä on huomioitava.


Tellervo Viitaniemi on Suomenlinnassa asuva kuvataiteilija. Viitaniemi on toteuttanut useita valokuvapohjaisia paikkasidonnaisia teoksia, joita on ollut esillä mm. Helsingissä, Turussa ja Tampereella. Teoksissaan hän yhdistää kollektiivista ja henkilökohtaista historiaa.
 

Suomenlinna, Iso-Mustasaari, Karsserisiipi, C 31

8.-21.7.2023, päivittäin klo 11-17

Vapaa pääsy, tila on näyttelyn aikana poikkeuksellisesti yleisölle avoin
Näyttely levittäytyy myös läheiseen Kirkkopuistoon: vanha puhelinkioski, Iso-Mustasaari, Suomenlinna