Valokuva Saara Taussi

Tiia Kasurinen: ONSTAGE – The Concert

Kaapeliaukio 3, 00180 Helsinki
Tanssin talo

ONSTAGE – The Concert inspiroituu poptähdistä, klubikeikoista ja lava-alter egoista

ONSTAGE – The Concert inspiroituu poptähdistä, klubikeikoista ja lava-alter egoista – erityisesti musiikkimaailman femmeistä, jotka ovat valjastaneet yleisön katseen voimavarakseen. Teos tutkii läsnäoloa lavalla: nykykoreografia ja visuaalinen muodonmuutos kohtaavat musiikin tekemisen ja esittämisen käytänteet.

ONSTAGE – The Concert pohjautuu esiintyjä-koreografi Tiia Kasurisen sekä äänisuunnittelija Olli Lautiolan esitystä varten perustettuun elektropop-yhtyeeseen ja EP-levyyn, jota Kasurinen ja Lautiola ovat säveltäneet ja sanoittaneet vuosien 2021–2023 aikana. Teoksen päähenkilö on Kasurisen maskeerauksen avulla löydetty alter ego -hahmo. Lavalla nähdään lisäksi vogue- ja performanssitaideduo Amanda & Lydia (Amanda 007 ja Lydia Ofi Teresia). 

Helsingin juhlaviikoilla nähtävä esitys on levyn julkaisukeikka, tanssiteos, musiikillinen kokeilu ja koreografinen alter ego -tutkimus. Mitä tanssiteoksen ja klubikeikan yhdistyminen herättää esiintyjässä ja yleisössä?

Esitys kiinnostuu musiikin esitystilanteiden hetkessä syntyvistä sekä suunnitelluista koreografioista. Teos pohtii karisman ja katseen teemoja ja vaikuttuu artisteista kuten Nadia Tehran, Grimes, Madonna, Lizzo, Arca1000000, Ariana Grande, Whitney Houston, Donna Missal, Billie Eilish ja FKA Twigs

“Keikoilla käydessäni huomaan, että inspiroidun artistien liikelaaduista, asennoista ja spontaaneista koreografioista; erityisesti minua puhuttelee nais- ja femme-esiintyjien rohkea tilan ottaminen sekä asennot, joita ei näe arkikuvastossa. Koen konsertit kineettisenä tilana – aivan kuten tanssitaiteen lavoilla, liike voi koskettaa ja liikuttaa katsojaa. Mitä tapahtuu, kun klubikeikka asetetaan tanssin kontekstiin?” –Tiia Kasurinen