Tiina Herttua ja Erika Kusumoto: Luonnon värejä

Ala-Malmin tori 1, 00700 Helsinki
Malmitalo

Tiina Herttuan ja Erika Kusumoton neljäs yhteinen näyttely on esillä helmikuussa Malmitalon galleriassa. Taiteilijat käsittelevät teoksissaan maisemaa ja ihmisen luontosuhdetta molemmat omista kulttuurisista lähtökohdistaan.

Tiina Herttuan ja Erika Kusumoton neljäs yhteinen näyttely on esillä helmikuussa Malmitalon galleriassa. Taiteilijat käsittelevät teoksissaan maisemaa ja ihmisen luontosuhdetta molemmat omista kulttuurisista lähtökohdistaan.

Kaikki näyttelyn teokset on tehty luonnosta saaduilla väriaineilla ilman tehdastuotteisia värejä.

Erika Kusumoto käyttää työskentelyssään perinteistä japanilaista Nihonga maalausta, joka on nähtävissä hänen teoksissaan. Maaperästä saadut mineraalivärit ja kasviväripigmentit on kiinnitetty luonnonaineista tehdyillä liimoilla washi-paperille.

Tiina Herttuan teokset ovat perinteisellä tekstiilien keittovärjäysmenetelmillä tehtyjä. Värjäys-prosessissa on käytetty kasveja taiteilijan omasta lähiympäristöstä ja ne on kerätty usein pudonneista oksista tai lakastuvista kasveista. Muutamissa teoksissa värjäysaineena on hedelmien ja vihannesten kuoria, jotka yleensä päätyvät biojätteeksi.

Teokset esittelevät luontoa ja maisemaa abstrahoiden ja etäännyttäen, sekä kuvaten enemmän maiseman herättämiä tunteita ja olemista maisemassa.

Esillä on myös tätä näyttelyä varten Erika Kusumoton valmistama Noren, perinteinen japanilainen ovivaate. Noren-oviverhoja on Japanissa käytetty jo Heian-kaudella (794–1185) ja ne ovat käytössä yhä nykyäänkin liikkeiden ovella ja kodeissa jakamassa tiloja, kertomassa liikkeen nimen tai sisä- ja ulkotilan rajan.

Japanilainen Erika Kusumoto on taiteen maisteri Kioton Seika yliopistosta, jossa hän keskittyi perinteisen japanilaisen maalauksen opiskeluun. Hän on tällä hetkellä Umenoki Art Studion johtajana Shigassa ja on myös toiminut osa-aikaisena professorina Seikan yliopiston taiteen laitoksella.

Tiina Herttua on Lahden Taideinstituutista valmistunut kuvataiteilija. Hän asuu ja työskentelee Suomessa ja Sisiliassa. Hänen teoksiaan on ollut esillä useissa yksityis- ja ryhmänäyttelyissä Euroopan maiden lisäksi mm. Australiassa, Japanissa ja Yhdysvalloissa. Hän toimii myös yhteisötaitelijana.

Tiina Herttuan työskentelyä on tukenut Taiteen edistämiskeskus.