Valokuva Ranskan instituutti Suomessa

Timbuktu

Ranskan instituutti Suomessa ja AfriStadi esittävät Timbuktu-elokuvanäytöksen maaliskuussa.

Ranskan instituutti Suomessa ja AfriStadi esittävät Timbuktu-elokuvanäytöksen maaliskuussa.

Elokuva sijoittuu Maliin Timbuktun kaupunkiin, jossa ihmiset yrittävät selviytyä päivästä toiseen islamistien vallan ja kieltojen alla. Kenttäoikeudet toimeenpanevat mielivaltaisia ja traagisia tuomioita, mutta islamistien julmuudesta huolimatta asukkaat vastustavat rohkeasti hallintoa. 

Kaupungin lähellä dyynien rauhassa asuu Kidane vaimonsa Satiman, tyttärensä Toyan ja perheen paimenen Issanin kanssa. Perhe on säästynyt kaupungissa vallitsevalta kaaokselta, mutta heidän kohtalonsa muuttuu, kun Kidane tappaa vahingossa kalastaja Amadoun, joka on teurastanut hänen suosikkilehmänsä. Nyt myös Kidane joutuu kohtaamaan vieraan hallinnon lait.

Elokuva sai vuonna 2015 peräti 7 César-palkintoa, mm. paras elokuva-, ohjaus-, kuvaus- ja leikkauskategorioissa. Lisäksi se on saanut ulkomaisen lehdistön Lumières -palkinnon parhaasta elokuvasta ja ohjauksesta sekä ollut Oscar-ehdokkaana parhaasta ulkomaisesta elokuvasta.

 

Abderrahmane Sissako: Timbuktu (2013)
Kielet: ranska, arabi, bambara, tamasheq
Tekstitys ranskaksi

 

Helsingin yliopiston Afrikka-tutkimuksen verkosto AfriStadi (Africa Research Forum for Social Sciences and Humanities) haluaa lisätä tietoutta ja monitieteistä humanistis-yhteiskunnallista tutkimusta Afrikasta afrikkalaisten tutkijoiden kanssa.

 

Ranskan instituutti Suomessa

23.3.2023 klo 17.00-18.40

Vapaa sisäänpääsy, ennakkorekisteröityminen Eventbriten kautta