Timo Alakotila ja Johanna Juhola Duo

Eteläesplanadi 1, 00130 Helsinki
Espan lava

Espan lavalla kuullaan Timo Alakotilan ja Johanna Juholan yhteen hitsautunutta virtuoottista taituruutta, värikkäitä sävelkulkuja sekä hersyvää, jazziin taipuvaa rytmi-ilottelua.

Espan lavalla kuullaan Timo Alakotilan ja Johanna Juholan yhteen hitsautunutta virtuoottista taituruutta, värikkäitä sävelkulkuja sekä hersyvää, jazziin taipuvaa rytmi-ilottelua.

Pianisti, säveltäjä Alakotilan ja harmonikkataiteilija, säveltäjä Juholan uusi albumi, Amicum, julkaistiin maaliskuussa 2023. Teemana albumilla on pelimanni-improvisaatio, johon Alakotila on kehittänyt metodin ja jota molemmat soittajat käyttävät opetuksessaan Sibelius-Akatemiassa.

Levyn nimi Amicum tarkoittaa ystävää, ja se on samalla yksi Alakotilan sävellyksistä, joka on omistettu nuoren polven kansanmusiikkiviulisti Veera Kuismalle. Kiireiset muusikot ovat valmistelleet levyä iloisin mielin, sillä edellisestä julkaisusta on jo ehtinyt kulua 16 vuotta.

”Ensimmäinen pelimanni-improvisaatioon keskittynyt albumimme "Vapaassa tilassa" julkaistiin vuonna 2007, jolloin improvisoituja sooloja esiintyi vielä melko niukasti kansanmusiikkiäänitteillä. Silloin mukana vierailevina artisteina olivat Aili Ikonen, Jouni Järvelä, Pekka Kuusisto, Roger Tallroth ja Petri Hakala, joiden kanssa yhdessä kokeilimme pelimanni-improvisaation mahdollisuuksia”, muistelevat taiteilijat. Tällä kertaa duo luottaa kahden soittajan voimaan ja duosoiton tuomaan vapauteen.

Timo Alakotila on erittäin kysytty yhteistyökumppani muusikkona, säveltäjänä ja pedagogina musiikin eri genreissä kuten kansanmusiikki, jazz ja klassinen musiikki. Hän on tehnyt yhteistyötä huippuartistien ja orkesterien kanssa sekä Suomessa että kansainvälisesti. Hänen laaja sävellystuotantonsa koostuu mm. konsertoista, musiikkinäytelmistä, tanssiesityksistä sekä runsaista sovituksista.

Alakotilalle on kertynyt jo yli 250 levytystä, joissa hän toimii niin säveltäjänä, muusikkona kuin tuottajanakin. Timo Alakotila on myös Kaukas EloFolk -festivaalin taiteellinen johtaja. Alakotila on saanut työstään useita palkintoja sekä tunnustuksia, ja vuonna 2011 hänelle myönnettiin taiteilijaprofessorin arvonimi.

Johanna Juholaa on ylistetty tangon kurittomaksi innovaattoriksi, maailmanmusiikkihelmeksi, tärkeäksi harmonikan soiton uudistajaksi ja jopa musiikilliseksi supersankariksi. Juhola on julkaissut viisi soololevyä ja esittää fantasiatangosävellyksiään yhtyeissään Johanna Juhola Reaktori ja Trio.

Juhola on kehitellyt myös visuaalisen Imaginary Friends -konsertin, jossa solistiharmonikan kanssa musisoivat kahdella videoscreenillä esiintyvät tähtivierailijat, animaatiohahmot ja erilaiset äänilähteet. Muusikkona Juhola ylittää genrerajoja ja on tehnyt yhteistyötä niin klassisen kuin jazz- pop- ja konemusiikinkin huippunimien kanssa. Vuonna 2022 Juholalle myönnettiin sävellyksistään pohjoismaisten musiikintekijäjärjestöjen NPU-palkinto.

Duona Alakotila ja Juhola ovat soittaneet yhdessä yli 15 vuotta ja tehneet aktiivisesti myös orkesteriyhteistyötä sekä esiintyneet laajalti Suomen lisäksi mm. Pohjoismaissa, Euroopassa ja Arabiemiraateissa. Tahoillaan molemmat soittajat ovat esiintyneet useassa kymmenessä maassa.