Torotörö | We called her Bertha – Tanssin Voima Festivaali

Klaneettitie 5, 00420 Helsinki
Kanneltalo

Päivän esitysparina nähdään Kaaos Companyn kahden tanssijan duetto ja Tanssiteatteri Tsuumin hypnoottinen näyttämöteos. Kaksi esitystä samalla lipulla.

Päivän esitysparina nähdään Kaaos Companyn kahden tanssijan duetto ja Tanssiteatteri Tsuumin hypnoottinen näyttämöteos. Kaksi esitystä samalla lipulla.

Kaaos Company: Torotörö
Torotörö on tuplasti sulava tuntemus kielen päällä. Nestemäistä kieltä, joka vuotaa ihojen välillä ja tihkuu raoista – se on sulanut pelikenttä, siirappisella asteikolla kalan ja härän välissä.

Se on kehollinen kutsu syleillä ihmisyyden ja villiyden moninaisuutta liikkeen kautta. Riski, voima, hienostuneisuus ja ilo kuplivat fyysisyydessä esiintyjien Kadar Khristanin ja Jussi Ulkuniemen välillä, hajautuvien ja esiinnousevien tunnelmien tanssissa.

Riku-Pekka Kellokosken esittämä äänimaailma elää tanssijoiden mukana, kun he antautuvat virtaavien maailmojen koskille. Iiris Herttuan pukusuunnittelu venyttää esiintymisen materiaaliksi, ja Sofia Palillon herkkä valoinstallaatio hengittää pysähtynyttä aikaa esityksen pulssiin.

Tanssiteatteri Tsuumi: We called her Bertha
We Called her Bertha on kahden tanssijan ja kontrabasistin toteuttama hypnoottinen näyttämöteos, jossa kehollinen metamorfoosi kuljettaa katsojaa ajassa nuoruudesta vanhuuteen, muistoista haaveisiin. Maalauksellisessa teoksessa toiveet muuttuvat todellisuudeksi, maisemat vääristyvät ja ajan kulku on arvaamatonta.

Elovaaran ja Ilesin taival teoksen tematiikan ja muotokielen parissa alkoi jo vuosia sitten Kaukaa Haettua -tanssiteoksen yhteydessä. Erään kohtauksen aihe ja muoto jäivät kaikumaan molempien alitajuntaan ja oli selvää, että tähän tullaan palaamaan uudelleen.

Yli kymmenen vuoden jälkeen, syksyllä 2020, hetki oli oikea ja säveltäjä Ville Rauhalan ja skenografi Mirkka Nyrhisen tuomien uusien näkökulmien myötä siemenestä alkoi kasvaa kokonainen näyttämöteos.

Työryhmä:
Esiintyjät: Johanna Elovaara, Reetta-Kaisa Iles, Ville Rauhala
Koreografia: Johanna Elovaara, Reetta-Kaisa Iles
Musiikki: Ville Rauhala
Pukusuunnittelu: Mirkka Nyrhinen
Valosuunnittelu: Janne Teivainen
Tuotanto: Tanssiteatteri Tsuumi ja työryhmä
Teoksen toteuttamista on tukenut Taiteen edistämiskeskus

Tanssin Voima festivaali
Tanssin kirjoa Kanneltalossa! Tanssin Voima -festivaalilla nähdään syyskuussa balettia, jazztanssia, tanssiteatteria, nykytanssia ja integroitua tanssia.

Festivaali tarjoaa huipputekijöiden esityksiä kahdessa lokaatiossa. Kanneltalossa nähdään Minna Tervamäen Heaven’s gate, Tanssiteatteri Tsuumin We called her Bertha, Kaaos Companyn Torotörö, Thomas Freundlichin Dreamcatcher ja Wilma-Emilia Kuosan Häkkiooppera. Suomenlinnassa esitetään elokuussa Willman Dance Companyn Äijä.

Pe 22.9. klo 18 Häkkiooppera ja Heaven’s gate
La 23.9. klo 15 Pennanen ja Proas: Demoesitys ja yleisökeskustelu (vapaa pääsy)
La 23.9. klo 18 Heaven’s gate ja Dreamcatcher
Su 24.9. klo 15 Torotörö ja We called her Bertha

Tanssin Voima -festivaalia on järjestetty vuodesta 2015 tavoitteena tarjota foorumi kotimaisen tanssikentän uusintaesityksille. Festivaali on suunnattu joka toinen vuosi aikuisille, joka toinen vuosi lapsiperheille.