Tunnel – SAMPO Festivaali

Turunlinnantie 1, 00900 Helsinki
Stoa

Varjoteatteria ja livemusiikkia yhdistävä esitys vie tutkimaan, miten koemme valon, pimeyden ja varjojen leikin. Millaisia tunteita se meissä herättää?

Varjoteatteria ja livemusiikkia yhdistävä esitys vie tutkimaan, miten koemme valon, pimeyden ja varjojen leikin. Millaisia tunteita se meissä herättää?

Aluksi näyttää siltä, että valoa voidaan hallita, kun taas pimeyttä – tuntematonta, vaarallista – ei voi. Tilanne kuitenkin kääntyy pian päinvastaiseksi: tarvitaan vain ripaus rohkeutta sekä yhteistyötä ja voimme turvallisesti nauttia pimeydestä ja annostella sitä itse!

Tunnelissa asuu sekä valo että pimeys. Pimeässä emme näe värejä, emme voi havaita todellisia muotoja ja kokoja, emme tunnista rakennetta koskematta, emmekä pysty määrittämään etäisyyksiä. Valossa kylpenyt maailma katoaa, äänet vääristyvät epämääräisiksi ja moni tuntee olonsa epämukavaksi. Ehkä pelokkaaksikin?

Valolla voi leikkiä, mutta valolla leikkiminen tarkoittaa myös pimeyden kanssa leikkimistä. Tiedämmekö yhä minkä värinen ja muotoinen maailma ympärillämme on? Millainen se on tekstuuriltaan? Missä me olemme? Entä keitä olemme – menetämmekö myös me pimeydessä värimme, muotomme, rakenteemme, syvyytemme ja kokomme?

Valon ja pimeyden animaatioon perustuva varjoteatteriesitys luo ”leikkipaikan pimeydelle”. Pimeässä ympäristössä luodaan assosiatiivisia visuaalisia ja äänikuvia, jotka leikkisästi esittävät kysymyksiä pelosta ja rohkeudesta. Tunneli on epätavallinen esitys, joka etsii mukavuutta pimeässä ja kohtelee valoa kuin se olisi herkullinen jälkiruoka.

Esitys sisältää valotehosteita.

Yhteistuotanto Klaipėdan nukketeatterin (Liettua) kanssa osana eurooppalaista Mapping-projektia.

Kesto: 50 min
Ikäsuositus: 5+
Kieli: sanaton, Suomi (tallenteelta)

Liput: 17,50 €
Lipunmyynti: Nukketeatteri Sampo
Varaukset ja tiedustelut: nukketeatterisampo.fi/esityskalenteri | p. 020 735 2235 | [email protected]

Ohjaaja, AD, lavastaja: Miha Golob
Dramaturgi: Mojca Redjko
Pukusuunnittelija: Dajana Ljubičić
Musiikki: Andrius Šiurys
Virtuaalisen sisällön toteutus: Borut Kumperščak
Valosuunnittelija: Gregor Kuhar
Näyttelijät: Miha Arh, Gašper Malnar, Barbara Kanc k.g., Filip Šebšajevič k.g.
Lämmin kiitos yhteistyöstä: Ada, Ana, Brin, Jonatan, Lara, Luisa, Oliver, Timeja,
Varja, Veno, Vid, Zora
Tuotantopäällikkö, äänisuunnittelija ja videoteknikko: Aleš Erjavec
Keskustelujen äänitys ja äänimateriaalin editointi: Mitja Vasič, Aleš Erjavec, Izidor Kozelj
Tuottajat: Alja Cerar Mihajlović, Agnė Pulokaitė
Valot: Gregor Kuhar/Kristjan Vidner
Lavatekniikka: Sašo Kitić
Lavastus, nuket, rekvisiitta ja puvut: Polona Černe, Sandra Birjukov, David Klemenčič, Zlatko Djogić, Zoran Srdić, Monika Colja, Smrekca d.o.o.
Mirror-tuotanto: Konveks, Oliver Frlić, s.p.

Miha Golob on palkittu teatteri- ja nukkeohjaaja. Hänen alkuperäiset konseptinsa perustuvat usein ajatukseen tutkimisesta ja materiaalilla leikkimisestä, mikä antaa myös katsojalle aktiivisen ja luovan roolin teoksissa. Osana European Mapping -projektia Golob on tuonut Ljubljanan nukketeatteriin alkuperäisen Tunnel-projektinsa, jossa tutkitaan valoa ja pimeyttä teatterin keinoin.

Klaipėdan nukketeatteri (1991) keskittyy rohkeasti uusien ilmaisutapojen löytämiseen nukeille, ja sen ohjelmisto koostuu sekä paikallisten että ulkomaisten kirjailijoiden tulkinnoista. Teatterin päätehtävä on esittää klassista ja modernia nukketeatteria Klaipėdan ja sen lähialueen lapsille ja nuorille, mutta Länsi-Liettuan ainoana ammattimaisena nukketeatterina se tuottaa teoksia kaikenikäisille yleisöille.

Mapping – Kartta esittävän taiteen estetiikasta nuorille katsojille on laajamittainen Luova Eurooppa -ohjelman 2018–2022 tukema kansainvälinen hanke, joka keskittyy tataiteelliseen tutkimukseen ja aistisuhteen luomiseen nuoren yleisön (0–6-vuotiaiden) kanssa.