Valokuva Helsingin yliopisto (c) Sara Kurfess / Unsplash

Turvallisuus ja luottamus algoritmien aikakaudella

Yliopistonkatu 4, 00100 Helsinki
Tiedekulma

Studia Generalia: Turvallisuus ja luottamus algoritmien aikakaudella

Studia Generalia: Turvallisuus ja luottamus algoritmien aikakaudella

Miten digitalisaatio vaikuttaa kansalaisen turvallisuuteen ja luottamukseen julkishallintoa kohtaan? Mitä hankalakäyttöisistä tietojärjestelmistä seuraa? Miten digitaalisia työvälineitä korjataan ja kehitetään suuntaan, jossa ne auttavat rakentamaan hyvinvoivaa yhteiskuntaa?

Helsingin yliopiston Studia Generalia -luentosarja "Tekoäly ja ihmismieli" käsittelee tekoälyyn, digitalisaatioon ja ihmismieleen liittyviä ajankohtaisia kysymyksiä eri tieteenalojen näkökulmista. Tässä keskustelutilaisuudessa näitä kysymyksiä tarkastellaan yhteiskuntatieteen ja oikeustieteen näkökulmista keskittyen sosiaali- ja terveydenhuollon APOTTI-tieto- ja toiminnanohjausjärjestelmään. Julkinen keskustelu Apotista on paljastanut, miten tietojärjestelmän heikko käytettävyys muokkaa lääkärin työtä tavalla, joka voi vaarantaa niin potilasturvallisuuden kuin myös kansalaisten perusoikeudet.

Apotti-esimerkin kautta voidaan tarkastella, miten tietojärjestelmät ja tiedonhallinta ohjaavat perustavanlaatuisesti työntekemisen tapoja ja logiikkaa. Apotti-logiikka on tiiviisti sidoksissa tietojohtamiseen, rakenteistetun datan hyödyntämiseen sekä digitaalisiin työnkulkuihin.

 

Keskustelijat:

professori Minna Ruckenstein

ohjelmajohtaja Karoliina Snell

oikeuskansleri Tuomas Pöysti

Puheenjohtajana apulaisprofessori Riikka Koulu

 

Tiedekulma

2.3.2023 klo 17-19

Vapaa pääsy, tilaisuus on suomenkielinen