Valokuva FiBO (c) Marco Borggreve

Un'alma innamorata – Händelin italialaisia kantaatteja

Lönnrotinkatu 6, 00120 Helsinki
Vanhakirkko

Sopraanotähti Carolyn Sampson on tuikkinut barokkimusiikin taivaalla jo pitkään.

Sopraanotähti Carolyn Sampson on tuikkinut barokkimusiikin taivaalla jo pitkään.  Vanhassakirkossa kuullaan Händelin Italiassa säveltämiä kantaatteja sekä isä Alessandro ja poika Domenico Scarlattin viehättävää soitinmusiikkia. 

"Giorgio Federico Hendel" (1685–1759) saapui Roomaan Hampurista vuonna 1707. Kolmena vuotenaan Italiassa nuori muusikko hurmasi yleisönsä ja sai esimerkiksi Venetsiassa lempinimen "il caro Sassone", rakas saksilainen.

Roomassa Händel löysi tärkeät suojelijat markiisi Ruspolista ja kardinaali Pamphilista. Ruspolin sopraanoihin lukeutui taiturillinen Margherita Durastanti, ja Pamphili tilasi musiikkia librettoihinsa. Tra le fiamme (noin 1708) Pamphilin tekstiin kertoo Ikaroksen ja Daidaloksen myytin avulla, ettei kaikkia sydämen leimahduksia tule seurata. Sopraanolta vaaditaan lennokkuutta, ja värikkäässä soitinnuksessa gambisti loistaa. Alpestre montessa (noin 1707) puolestaan nymfin jättämä rakastaja saa lohtua vain kuolemasta ja musiikin väkevistä harmonioista.

Händelin Roomassa kantaatin mestari oli Alessandro Scarlatti (1660–1725). Soitinmusiikkia Alessandrolta tilattiin vähemmän, mutta sonaatti huiluille ja viuluille sekä huilukonsertto eivät selitä sitä, miksi näin on. Alessandron poika Domenico (1685–1757) ja Händel antautuivat Roomassa myös kosketinvirtuoosien väliseen mittelöön, jonka kardinaali Ottoboni järjesti. Välinumerona kuultava Domenicon sonaatti esittelee syvällisesti fantasioivan muusikon.

 

Carolyn Sampson, sopraano
Suomalaisen barokkiorkesterin soittajia


Vanhakirkko

15.1.2023 klo 18–20

Liput 10-40 € Ticketmasterista