Valokuva Miikka Pirinen

Valtteri Laurell w. Ricky-Tick Big Band feat. Emilia Sisco: “Helsinki Noir Suite – Searching for Tapio”

Tokoinranta, Eläintarhantie, 00530 Helsinki
Huvila-teltta

Millaista olisi jazzorkesterimusiikki, joka voisi syntyä ainoastaan Suomessa?

Millaista olisi jazzorkesterimusiikki, joka voisi syntyä ainoastaan Suomessa? Säveltäjä-muusikko Valtteri Laurellin vastaus tähän kysymykseen on tunnin mittainen, kymmenenosainen, tummasävyinen, intiimi, vaaniva ja moniulotteinen sävellys nimeltään Helsinki Noir Suite. Teoksen alaotsikko Searching for Tapio viittaa yhteen libreton päähenkilöistä, metsänhenki Tapioon. Teoksen libreton on kirjoittanut Suomen johtaviin näytelmäkirjailijoihin kuuluva E.L. Karhu yhdessä Laurellin kanssa.

Teoksen levytetyn version ja Huvilassa kuultavan kantaesityken esittää Laurellin johtama 17-henkinen Ricky-Tick Big Band. Teoksen kertojana ja vierailevana laulusolistina on suomalais-sambialainen soul-artisti Emilia Sisco

Helsinki Noir Suiten live-versio on audiovisuaalinen elämys, matka syvien metsien kautta urbaanien valotaulujen ja menetetyn rakkauden pariin. Teoksen visualisoinnista vastaa ohjaaja Petri Luukkainen. Kuulijat haastetaan syventymään hiljaisen mutta mahtipontisen musiikin pariin ja uppoutumaan Laurellin luomaan tummasävyiseen maailmaan, jossa hetkittäin pilkahtaa auringonvalo ja satumainen kauneus. Solisti Emilia Siscon esittämät kolme laulua pysäyttävät ajan ja vievät kuulijan unenomaiseen elokuvalliseen maailmaan.

Helsinki Noir Suite on Valtteri Laurell Pöyhösen tähän asti laajin sävelteos. Se on myös henkilökohtaisin ja omaäänisin. Musiikillisia vaikutteita on kuultavissa muun muassa 1960-luvun kotimaisen iskelmän melodioista, Sibeliuksen ja Šostakovitšin harmonioista ja tunnelmista, mutta myös hiphop-tuottaja J Dillan rumpurytmeistä ja modernin elektron sävyistä ja tekstuureista.