Viggo Wallensköld
Taiteilija Viggo Wallensköld (s. 1969) kuvaa usein yksittäisiä ihmisiä, jotka ovat fyysisesti erilaisia ja olemukseltaan poikkeavia. Henkilöhahmot ovat yhdistelmiä eri ikäkausista, sukupuolista, historiallisista aikakausista, yhteiskuntaluokista tai jopa koneista tai hautamuistomerkeistä. Kuvitteellisissa hahmoissa on jotain tuttua, mutta myös jotain epätavallista ja omalaatuista. Wallensköld osoittaa teoksissaan ennen kaikkea inhimillistä ymmärrystä ja hyväksyntää ulkopuolisuuden ja poikkeavuuden kokemuksille. Taiteilijan käsittelyssä omintakeiset ja ajoittain surumieliset olennot saavat osakseen myötätuntoa ja arvokkuutta.
Näyttelyyn on koottu yli sata taiteilijan teosta eri kokoelmista. Ne jakaantuvat toisiinsa kietoutuviin teemoihin: tiede, auktoriteetit, leikki, vuodenajat ja juhlapäivät sekä oma huone. Tiettyjä aiheita ilmentävät myös teosnimet. Ne eivät kuvaa aihetta yksiselitteisesti, vaan niissäkin on monia tasoja antaen katsojalle odottamattomia näkökulmia. Wallensköldin taiteelle on ominaista myös levollinen sommitelma. Taiteilijan pääasialliset työskentelytekniikat ovat öljymaalaus, akryylimaalaus ja piirustus.
Viggo Wallensköldin taiteellisen uran läpimurto tapahtui vuonna 2002, jolloin hän voitti Suomen Taideyhdistyksen Dukaattipalkinnon. Vuonna 2005 Wallensköld oli Vuoden nuori taiteilija. Taiteilija oli vastikään Ars Fennica palkintoehdokkaana ja tuli yleisön suosikiksi keväällä 2022 palkintoehdokkuuteen liittyvässä näyttelyssä.
Viggo Wallensköld on myös kirjailija, joka on kirjoittanut viisi kaunokirjallista teosta kuvitteellisesta tiedemiehestä, mykologi Anatolij D. Mbdrinovista. Omaperäiset tarinat keskittyvät Mbdrinovin elämään ja tutkimuksiin, jotka mullistavat käsityksemme sienistä ja ihmismielestä. Näyttelyssä on mukana myös otteita kirjailija Wallensköldin tuotannosta sekä kirjojen alkuperäiskuvituksia.
Näyttelyn on kuratoinut FT Christina Bäcksbacka, jonka pitkäaikainen yhteistyö taiteilijan kanssa on johtanut näyttelyn toteutumiseen. Bäcksbacka on parinkymmenen vuoden aikana järjestänyt yhdeksän Viggo Wallensköldin näyttelyä galleriassaan Bäcksbackan Taidesalongissa, Helsingissä. Taiteilijan ja galleristin välistä välitöntä ystävyyttä värittävät lojaalius, ymmärrys, ilo, huumori ja hulvaton sanailu.
”Viggon näyttelyiden sarja Taidesalongissa on ollut todiste hänen ilmaisunsa monipuolisuudesta, aina ensimmäisen näyttelyn värikylläisistä ja tarkasti toteutetuista töistä Taidesalongin satavuotisnäyttelyn vapaasti maalattuihin harmaasävyisiin hautamonumentteihin.”, kertoo taiteilijan tuotannon kauttaaltaan tunteva Christina Bäcksbacka.
Näyttelyn yhteydessä julkaistaan HAMin kustantama julkaisu Viggo Wallensköldin taiteesta, jossa FT Christina Bäcksbacka kertoo suhteestaan taiteilijaan ja FT Sini Mononen avaa Wallensköldin taiteen lähtökohtia ja teemoja. Julkaisu on kolmas osa HAM Helsingin taidemuseon Bäcksbackan kokoelmaan pohjautuvassa julkaisusarjassa.