Valokuva (c) Museovirasto

Vyshyvanka ja ukrainalaisen käsityön voima

Mannerheimintie 34, 00100 Helsinki
Kansallismuseo

Kunnianosoituksena ukrainalaiselle kirjonta- ja käsityötaidolle Kansallismuseossa on kesän ajan esillä ukrainalaisia kirjontakoristeisia tekstiileitä

Kunnianosoituksena ukrainalaiselle kirjonta- ja käsityötaidolle Kansallismuseossa on kesän ajan esillä ukrainalaisia kirjontakoristeisia tekstiileitä Suomen kansallismuseon kokoelmista.  

Vyshyvanka ja ukrainalaisen käsityön voima on kunnianosoitus ukrainalaiselle kirjonta- ja käsityötaidolle sekä ukrainalaiselle kulttuuriperinnölle. Kansallismuseon kesän pop up -näyttelyssä on esillä ukrainalaisia kirjontakoristeisia tekstiileitä perinteisistä vyshyvanka-paidoista esiliinoihin, pitsimalleihin ja pöytäliinoihin.

Maksuton pop up -näyttely avautui torstaina 18.5. vyshyvanka-päivänä (Vyshyvanka Day), jota juhlistetaan Ukrainassa ja yli sadassa maassa ympäri maailmaa. Vyshyvanka-päivän viettämisen perinne toukokuun kolmantena torstaina alkoi Ukrainassa vuonna 2006 opiskelijoiden aloitteesta, siitä tuli virallinen juhlapäivä vuonna 2015 ja sen ovat sittemmin ottaneet omakseen lukuisat yhteisöt ja instituutiot Ukrainassa ja kansainvälisesti.  

 

Kansallismuseo, pop up -tila

18.5.-15.10.2023

Vapaa pääsy