Valokuva Tekniikan museo

Yhteisönäyttely: Voimavalo – Petroolilla valoa ja lämpöä

Viikintie 1d, 00560 Helsinki
Tekniikan museo

Yhteisönäyttely: Voimavalo – Petroolilla valoa ja lämpöä

Yhteisönäyttely: Voimavalo – Petroolilla valoa ja lämpöä


1920-1960-luvuilla moni maaseudun koti tai navetta valaistiin valopetroolilla toimivalla öljylampulla. Nykyisille ja tuleville sukupolville voimavalolyhdyt kertovat tarinaa ajasta ennen suomalaisten kotitalouksien sähköistymisestä.


Voimavalo-näyttelyssä on esillä noin 45 petroolikäyttöistä lyhtyä ja keitintä sekä niiden käyttämiseen liittyviä tarvikkeita. Näyttelyn lamput- ja keittimet on kerännyt ja kunnostanut toimintakuntoisiksi rajamäkeläinen eläkkeellä oleva turvallisuuspäällikkö Allan Haarakangas.

 

Haarakankaan kokoelman harvinaisuuksia ovat suomalaiset 1950-luvulla valmistetut Homelux- ja Valmet 300 -lyhdyt, jotka itseoikeutetusti ovat esillä näyttelyssä. Suurelle yleisölle tutumpia merkkejä ovat ruotsalaiset Radius, Primus ja Optimus, saksalainen Petromax ja Hasag sekä englantilainen Tilley.

Keräilyharrastukseen kuuluu myös lyhtyjen ja keitinten korjaaminen, puhdistaminen ja toimintakuntoon laittaminen. Lampun käyttäminen vaatii jonkin verran taitoa. Valopetrooli saadaan kaasuuntumaan ja palamaan kirkkaasti hehkusukassa, kun sitä on ensin esilämmitetty esimerkiksi spriin avulla. Voimavalolyhty tuottaa voimakkaan valkoista valoa ja valotehoa niissä on jopa monen hehkulampun verran.  

 

Tekniikan museo

17.11.2022-15.1.2023 ke klo 11-17, to klo 11-20, pe-su klo 11-17

 

Sisäänpääsy 6/12€, alle 7-v. vapaa pääsy