Päiväretki suloiseen pikkukaupunki Loviisaan
Loviisassa on jotain hyvin kiehtovaa. Se on pieni mutta aktiivinen, kaunis muttei postikorttimainen ja rauhallinen vaan ei tylsä.
Loviisaan kannattaa tutustua rauhassa kävellen ja tunnelmasta nauttien. Noin 14 500 asukkaan kaupungissa on kaikille jotain: persoonallisia kahviloita, pikkuputiikkeja, upeita tapahtumia, linnoituksia, Itämeren rantoja ja kaunista luontoa.
Pääset Loviisaan helposti bussilla Helsingistä. Matka kestää alle puolitoista tuntia.
Vanha kaupunki, joka pelastettiin
Loviisan ykkösnähtävyys on keskustan kyljessä oleva vanha kaupunki. Täällä voi kulkea mukula- ja hiekkateillä ja ihailla puutalokortteleita 1700–1800-luvuilta. Korttelit ovat säilyneet lähes alkuperäisessä asussaan, mikä tekee Loviisan vanhasta kaupungista kansainvälisestikin arvokkaan ja ainutlaatuisen. Onkin hurja ajatella, että koko vanha kaupunki melkein hävitettiin 1970-luvulla! Näin oli käydä myös esimerkiksi Tammisaaren ja Porvoon vanhoille kaupungeille.
Kun Loviisan vanhojen puutalojen tilalle oli jo suunniteltu moderneja kerrostaloja ja muutamat talot ehdittiin purkaakin, lama pysäytti suunnitelmat ja kourallinen ihmisiä nousi puolustamaan talovanhuksia. Nykyään vanhan kaupungin taloissa asustaa paljon Loviisan ulkopuolelta tulleita asukkaita, jotka ovat kunnostaneet rakennuksia pieteetillä ja rakkaudella. Niitä voi tulla ihailemaan elokuisessa tapahtumassa Loviisan Wanhat Talot.
Kävele, pohdiskele – ja bongaa pisaroita!
Unohda kiire ja tutustu Loviisaan verkkaisesti vaellellen. Loviisan-matkailijoille on tarjolla useita valmiiksi suunniteltuja reittejä.
Myllyharjun kävelyreitti kulkee kirkon suihkulähteeltä alppiruusujen ohi harjulle ja näköalatornille, josta avautuu upea maisema merelle ja vanhaan kaupunkiin. Täällä myös suomalainen säveltäjä Jean Sibelius etsi aikoinaan inspiraatiota. Reitti päättyy Plagenin uimarannalle, jossa voi pulahtaa uimaan kesät talvet.
Aforismien ystävän kannattaa piipahtaa Kuningattarenkadulla, jonka varrella on useita mietelauseita suomeksi ja ruotsiksi. Aforismit voi kääntää verkossa englannin kielelle. Kun haluat istuutua lepuuttamaan jalkojasi, Loviisan keskustan puistoissa on penkkejä, joiden selkänojasta löytyy rakkausrunolaattoja.
Ehrensvärdin luontopolulla voit tutustua Rosenin ja Ungernin historiallisiin maalinnoituksiin ja paikalliseen luontoon, ja siitä kannattaakin jatkaa rantatietä pitkin kohti Laivasiltaa.
Onneli ja Anneli -faneille löytyy oma reittinsä, joka vie elokuvan kuvauspaikoille ja tarinoista tutuille leikkimökeille.
Pidä silmät auki ja bongaa pisaroita! Loviisalaiset puusepät koristelivat jo 1700-luvulla loviisalaistalojen ikkunanpuitteita pisarakoristeilla. Nykyään koristeet näkyvät myös Loviisan pisarat -neulemallistossa, johon kuuluu sukkia, lapasia ja jopa villapaita koiralle. Nappaa paikallista käsityötä tuliaisiksi tai tartu puikkoihin ja kudo tuliaiset itse. Kuningattarenrannassa voit ihastella kuvataiteilija Tapio Haapalan Loviisan pisara -taideteosta.
Kurkista (ihan luvalla) sisään wanhoihin koteihin ja puutarhoihin!
Elokuussa matkailijoilla on harvinainen mahdollisuus astua sisään kymmeniin yli satavuotisiin koteihin ja puutarhoihin.
Loviisan Wanhat Talot -tapahtuma tuo Loviisaan tuhansia vanhojen talojen ystävää. Samalla kaupunki täyttyy kirpputoreista, antiikkimarkkinoista, lähiruoasta ja tunnelmasta. Kohteita on vuosittain noin 40.
Monille Loviisan Wanhat Talot on jokavuotinen traditio, johon tullaan seuraamaan remonttien etenemistä ja tervehtimään vanhoja tuttuja vanhojen talojen asukkaita.
Toisen kerran asukkaiden ovet avautuvat joulukuussa, kun Loviisassa järjestetään tunnelmallinen Loviisan Wanhojen Talojen Joulu -tapahtuma. Muutaman kerran kesässä järjestetään myös Loviisan Avoimet Puutarhat -tapahtuma.
Suola-aittoja ja Itämeren aaltoja
Loviisan Laivasilta oli aikoinaan vilkas satama, josta suuret purjelaivat suuntasivat matkoille aina Espanjaan saakka. Vieressä sijaitseva Suolatori toimi tärkeänä kauppapaikkana, jonne tuotiin suolaa, mausteita ja muita eksoottisia herkkuja Välimeren satamista.Tänä päivänä Laivasilta on kesäinen kohtaamispaikka veneilijöille, matkailijoille ja paikallisille.
Punaisissa suola-aitoissa on ravintoloita, kahviloita, käsityöläispuoti ja näyttelytiloja ja niiden edessä olevilla terasseilla nautitaan auringosta ja merituulesta, paikallisista herkuista ja oluista sekä katsotaan ohi lipuvia veneitä. Kesän aikana Laivasillalla voi nauttia myös leppoisasta sunnuntai-jazzista, ja elokuun alussa Saltfest tuo nimekkäitä artisteja alueella järjestettäville festivaaleille.
Tuhannen tuskaa ja kappelin kakkuja
Pieneen Loviisaan mahtuu yllättävän monta persoonallista ravintolaa ja kahvilaa. Yksi jännittävimmistä lienee entiseen salakapakkaan rakennettu Tuhannen tuskan kahvila.
Kahvila on keskellä vanhaa kaupunkia talossa, jonka vanhin osa on 1700-luvulta. Sisällä on vanhan ajan hämyinen tunnelma ja kauniina päivinä kahvilan tarjoiluista voi nauttia suloisella sisäpihalla ristikko-omenapuiden ja liihottelevien perhosten keskellä.
Tuhannen tuskan kahvilassa tarjoillaan muun muassa bebé-leivoksia, kahvia suloisista posliinikupeista, suolaisia piirakoita – ja smunkkeja eli suolaisia munkkeja, mikä on Loviisan oma erikoisuus.
Varoituksen sana: Tuhannen tuskan kahvilaan ei kannata mennä kiireisenä, sillä palvelu on verkkaisaa. Sen sijaan kannattaa ottaa kaikki irti rauhallisesta tunnelmasta.
Kokeile myös:
Loviisan Kappeli
Ihastuttava, lasipaviljonkia muistuttava Loviisan Kappeli vie aikamatkalle Aleksanterin valtakaudelle. Kappeli rakennettiin 1800-luvulla ja se palveli läheisen kylpylän vieraita punssilla ja terveysvesillä. Nykyään Kappeli tunnetaan erityisesti suosituista skonssibrunsseistaan.
Vegaanikahvila Helgas
Vanhaan matkustajakotiin rakennettu Helgas on viehättävä vegaanikahvila, joka on sisustettu kierrätyshuonekaluilla persoonalliseen ja kodikkaaseen tyyliin.
Favorit Cafe & Teashop
Favorit on rento ja boheemi kahvila, jossa on erityisen laaja teevalikoima. Vanhassa 1800-luvun rakennuksessa toimiva Favorit on monen paikallisen kohtaamispaikka ja auki viikon jokaisena päivänä! Ainakin kesällä.
Kirpputorien ja pikkuputiikkien Loviisa
Loviisa ei koreile suurilla ostoskeskuksilla – ja juuri se tekee siitä mielenkiintoisen shoppailukohteen. Tunnelmallisimmat pikkuputiikit löytyvät Aleksanterinkadun ja Kuningattarentien varrelta. Jos haluat tutustua Loviisan historiaan ja asukkaiden elämään ja samalla tehdä löytöjä, kannattaa suunnata kirpputoreille ja antiikkiliikkeisiin. Kolme niistä löytyy aivan toistensa naapurista.
Suurkirppis
Loviisan Suurkirppis on nimetty yhdeksi Suomen parhaista kirpputoreista. Sen hyllyiltä löytyy niin second hand -helmiä, sisustustavaraa kuin yllättäviä antiikkisia aarteita.
Raikun Kauppa
Tee aikamatka Suomen ja Loviisan historiaan: Raikun Kaupasta löydät käytettyjä huonekaluja, antiikkia, vintagea, retroesineitä ja keräilyaarteita.
Loviisan Antique Vintage ja Krinti
Antiikkiliikkeestä löydät niin huonekaluja ja kuin mattoja (Mariankatu 31). Suosittu pikkuputiikki Krinti taas myy sekä vanhaa että uutta persoonallista tavaraa Vanhassa Meijerissä.
Hiljaista historiaa hautausmaalla tai kirkossa
Loviisassa myös hautausmaat ovat nähtävyys. Loviisan vanha hautausmaa harjun itäisen rinteen suojassa perustettiin jo vuonna 1748. Loviisan uusi hautausmaa taas löytyy harjun läntiseltä puolelta, jonka naapurissa Ortodoksisen kirkon luonnonhautausmaalla ristit saavat lahota rauhassa. Lahoaminen muistuttaa kaiken katoavaisuudesta. Ortodoksiselle hautausmaalle on haudattu muun muassa kuuluisa onkologi Lasse Teerenhovi. Hautausmaan osoite on Läntinen Harjutie 25.
Uusgoottilainen Loviisan kirkko kohoaa kaupungin ylle ja kiinnittää katseet heti sisäänajoväylällä. Tarkista kirkon aukioloajat etukäteen!
Linnoja ja linnoituksia maalla ja merellä
Kesäisin noin 1700-luvulla rakennettuun Svartholman merilinnoitukseen pääsee lautalla, mutta muista varata matka etukäteen! Paikka on suosittu eikä paatti ole iso. Perillä odottavat linnanrauniot, pieni museo ja ravintola-kahvila. Opastettuja kierroksia ei ole, joten perehdy historiaan etukäteen.
Loviisan keskustan kupeestakin löytyy linnoituksia: maalinnoitus ja bastionit Rosen ja Ungern. Kohde on maksuton ja avoinna ympäri vuoden.
Mielikuvituksekkaassa, värikkäässä ja hieman eriskummallisessakin Bongan Linnassa on taiteilija Riitta Nelimarkan ateljeetilat ja näyttelygalleria. Yli satavuotias patriisilinna on piristävä pysähdys.