Foto Päivi Sava

Ilo Ensemble: Lauluja taitekohdista

Femte linjen 11, 00530 Helsingfors
Berghälls bibliotek

Under konserten Lauluja taitekohdista framför Ilo Ensemble sina nya kompositioner.

Salla Haavisto – sång Lotta Hagfors – sång Tiina Palmén – sång Ulla Silvennoinen – sång Mira Törmälä – sång
Hur känns det när barnen har två hem och familjefotona två olika ramar? Stannar den andra hos en även om psyket vacklar? Älskar jag i smyg? Måste man alltid ta sig i kragen? Och finns det någon som faktiskt vill använda stringtrosor? 

Under konserten Lauluja taitekohdista framför Ilo Ensemble sina nya kompositioner. Sånger från den tidigare repertoaren finns också med. Under konserten berättar bandet om sångernas bakgrunder och teman genom diskussion och gemensamma funderingar. De berörande berättelserna i sångerna är framsprungna ur samhälleliga och självupplevda ämnen. Temat för konserten är vändpunkter i livet, såsom förälskelse, separation, en ny början och behov av att stanna upp. Ibland vill livet ändra på oss, trots att vi inte själva är redo för det. Ibland är förändringen precis vad vi behövde. 

Flera av låtarna under konserten är inspirerade av 1800-talets folkvisor och framför allt av slädsångerna, för vilka inget mänskligt var främmande. Samtidigt tecknar bandet ett porträtt av den moderna kvinnan med den unika musiken som förenar gammalt och nytt. Ilo Ensemble hänför publiken med sin varma klang och sitt oförställda scenframträdande. 

År 2017 vann bandet den akustiska klassen i den internationella ensemblesångtävlingen Tampereen Sävel. Bandet var även framgångsrikt i den internationella vokalgruppstävlingen Århus Vocal Festival i Danmark sommaren 2019. Bandet har fått mycket beröm för sina djärva och tilltalande framträdanden och har gett konserter vida omkring i olika delar av Finland. Ilos hjärta klappar för folkmusik, improvisation och teatermusik. Varje bandmedlem komponerar, skriver text till och arrangerar sånger. Den mångsidiga kompetensen skapar en musikalisk helhet där den påhittiga klangvärlden och sätten att använda ljud rycker åhöraren med sig.

Stäng