INSTÄLLD ELLER FRAMFLYTTAD: Flykten över gränsen (F7) – Skolbio

Mosaiktorget 2, 00980 Helsingfors
Nordhuset

Evenemanget inställas eller flyttas på grund av coronavirus-situationen, den nya informationen kommer att meddelas senare.

Evenemanget inställas eller flyttas på grund av coronavirus-situationen, den nya informationen kommer att meddelas senare.

Andra världskriget, december 1942. Sarah och Daniel är judar och ska deporteras från Norge. Filmens talspråk är norska, text svenska och finska.

De gömmer sig i källaren hos en familj där det finns två barn i samma ålder, Otto och Gerda. När föräldrarna blir avslöjade blir de bortförda av polisen och kvar i huset finns bara barnen. Otto och Gerda förstår att de nu måste hjälpa sina nya vänner och genom snötunga skogar flyr de fyra barnen undan de tyska soldaterna med målet att komma till Sverige. Det blir en flykt på liv och död. Under färden möter de människor som vill hjälpa dem. Men vem kan de egentligen lita på?

Flykten över gränsen är en äventyrsfilm som baserar sig på historiska händelser. Den är en film om fruktan, tillit, vänskap och en stor djärvhet hos små människor.

Filmen har väckt storsuccé i hemlandet.

Regi: Johanne Helgeland
Norge och Sverige 2020
Tal: norska. Text: svenska och finska.
96 min
F7

Gratis filmvisning för skolklasser men obligatorisk platsbokning via Kultus.fi
Arr. Finlandssvenskt filmcentrum i samarbete med Nordhuset.

Stäng